Háború: hullanak az ukrán vadászgépek - az oroszok ráadásul jókora drónsereget vetettek be

Hírek2023. nov. 27.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 641-dik napján:

- Húsz ukrán drón megsemmisítése mellett, 24 óra leforgása alatt három ukrán harci repülőgép lelövéséről számolt be vasárnapi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. 

A beszámoló értelmében két Szu-27-est a Herszon megyei Velika Olekszandrivka és Novorajszk felett semmisítettek meg, egy MiG-29-est pedig a Dnyipropetrovszk megyei Pjatyihatkinál.

Ezzel az ukrán fél által a háború folyamán elveszített katonai gépek száma 542-re emelkedett a moszkvai statisztika szerint.

- Oroszország szombaton kamikaze drónok több hullámát küldte Ukrajnába, ami Kijev szerint a háború kezdete óta a legintenzívebb dróntámadás volt.

Öt ember megsebesült a lehulló törmelékektől, több épület megrongálódott, miközben Kijev térségében mintegy 17 ezer ember maradt áram nélkül - jelentették a jelentések. Az ukrán légierő közölte, hogy a 75 drónból 74-et lelőtt.

- Katonai műhold felbocsátásáról tett bejelentést vasárnap az orosz katonai tárca. A közlés szerint az orosz légi- és űrerők a pleszecki űrközpontból egy Szojuz-2.1b hordozórakétát bocsátottak fel egy katonai rendeltetésű űrhajóval.

A minisztérium tájékoztatása értelmében az előző ilyen indítás október 27-én történt.

- Oroszországnak légvédelmi rendszereket kell kivonnia a Balti-tengeren fekvő külső tartományából, Kalinyingrádból, hogy pótolja az ukrajnai háborúban elvesztett rendszereket - derül ki a brit védelmi minisztérium hírszerzési jelentéséből.

A lépés azt mutatja, hogy Oroszországot annyira túlterhelte az ukrajnai háború, hogy további kockázatot kell vállalnia a stratégiailag fontos Kalinyingrádban, amelyet három oldalról NATO-tagállamok határolnak - állítja a brit védelmi minisztérium.

- Az ukrán hadsereg becslései alapján az orosz katonák halálos áldozatainak száma Ukrajnában elérte a 324 830-at.

- Oroszországban a jelentések szerint 24 drón támadta a Moszkva régiót és három másik, délre és nyugatra fekvő tartományt, míg az Azovi-tenger felett két ukrán rakétát lőttek ki. A Moszkvától délre fekvő Tula városában egy ember megsérült, amikor egy elfogott drón egy lakóházba csapódott - jelentették.

- Az orosz csapatok továbbra is próbálnak előrenyomulni Avdijivka közelében, miközben az ukrán erők visszaverték az északkeleti, nyugati és délnyugati irányból érkező támadásokat.

Az ukrán vezérkar jelentései szerint Oroszország légicsapásokat hajtott végre a Donyeck külvárosában lévő város bekerítésére irányuló szárazföldi műveletek támogatására.

- Orosz katonák "igyekeznek visszafoglalni" a Harkivi területen fekvő Kupjanszk városát - közölte Volodimir Fitio, az ukrán szárazföldi erők szóvivője.

- Ukrajnának több légvédelemre van szüksége a gabonaexport útvonalainak védelme érdekében - jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök Kijevben, a Grain from Ukraine élelmiszerbiztonsági csúcstalálkozón.

- Körülbelül 2100 jármű nem tud bejutni Ukrajnába a lengyel kamionosok blokádja miatt. Az ukrán infrastrukturális minisztérium frissítése szerint, amelyről a Kyiv Independent számolt be, a Dorohusk-Jahodyn átkelőn a forgalom - amely általában napi 680 teherautó volt - mostanra 24 óránként néhány tucatra csökkent.