Háború: Mélypontra került a Gazprom, óriási lett a veszteség 

Hírek2024. máj. 3.Sz.A.

A Gazprom 629 milliárd rubel (6,9 milliárd dollár) veszteséget termelt tavaly az európai piac összeomlása miatt, a kínai remények sem váltak be egyelőre.

Az orosz energiaipari óriás gázeladásai több mint felére csökkentek Európa orosz gázról való leválásával az ukrajnai háború következményeként - írja a Financial Times.

A 629 milliárd rubel (6,9 milliárd dollár) tavalyi vesztesége rávilágít arra, hogy az Ukrajna elleni invázió hogyan tette tönkre az állami tulajdonban lévő földgázmonopóliumot a fő bevételi forrásának számító európai eladások zuhanásával.

A Gazprom bevételei az előző év azonos időszakához képest csaknem 30 százalékkal, 8,5 milliárd rubelre estek vissza, a gázeladások pedig 8,4 milliárd rubelről 4,1 milliárdra csökkentek.A cég moszkvai tőzsdén jegyzett részvényei több mint 4,4 százalékot estek a hírre. A legtöbb orosz elemző kis nyereségre számított.

Elemzők szerint a veszteségek azt mutatják, hogy a Gazprom, az egykor likvid eszközökben bővelkedő orosz nagyvállalat, amely geopolitikai fegyverként használta hatalmát Európa energiaellátása felett, nem tudott alkalmazkodni az uniós piac elvesztéséhez.

A Gazprom Oroszországon kívüli gázértékesítésből származó bevétele a 2022-es 7,3 milliárd rubelről tavaly 2,9 milliárdra esett vissza, elemzők szerint a visszaesést leginkább az európai eladások csökkenése okozta.

Eközben az európai országok a vártnál nagyobb sikereket értek el az alternatív gázforrások felkutatásában: Oroszország részesedése Európa gázimportjából a 2021-es, az invázió előtti utolsó teljes év 40 százalékáról 2023-ra 8 százalékra esett vissza az EU adata szerint.Az eredmények azt mutatják, hogy egykor a Gazprom alaptevékenységének számító európai gáz értékesítés súlyosan veszteségessé vált, amit csak részben ellensúlyozott az olajeladásokból származó nyereség.Az olajból, a gázkondenzátumból és a kőolajtermékekből származó nyereség 4,1 milliárd rubelre nőtt, ami 4,3 százalékos növekedés az előző évhez képest, ami azt mutatja, hogy az orosz exportőrök annak ellenére értek el sikereket, hogy a nyugat próbálta korlátozni a Kreml energiaeladásokból származó bevételeit.

De ezek az erőfeszítések nem voltak elegendőek ahhoz, hogy megakadályozzák a Gazpromot veszteségeit.

Tavaly a Gazprom Neft csaknem annyi árbevételt produkált, mint a Gazprom gázeladásai, és a gázszegmens 2022-es nyereségének kétharmadának megfelelő profitot termelt, annak ellenére, hogy anyavállalata vagyonának mindössze egynegyedével rendelkezett-

A Gazprom működési költségei és beruházási kiadásai is emelkedtek tavaly, annak ellenére, hogy a társaságot érintő ellenszél ismertté vált, ami tovább növelte a veszteségeket.

A Gazprom egyéb export lehetőségei kissé nőttek tavaly, de elemzők szerint, ez a kieső európai eladások csupán 5-10 százalékát fedezte.

Esetleges pótlásként növekvő kínai eladásokat harangozott be a Kreml és a Gazprom. Ez az export azonban tavaly csak 22 milliárd köbméter volt, szemben az ukrajnai invázió előtti évtized átlagos évi 230 milliárd köbméterével.Elemzők szerint a régóta halogatott Szibéria 2 vezeték a tervek szerint az egykor Európát ellátó mezőkről szállítana gázt, de évekre lenne szükség a megépítéséhez, és még mindig nem kompenzálná a Gazprom európai veszteségeit.

„Az Európából származó bevételkiesés megoldhatatlan probléma az európai piac nélkül” – mondta a lapnak Craig Kennedy, a Harvardhoz kötődő tudós, a Bank of America korábbi alelnöke.

A Kreml igyekezett elkerülni a hazai gázárainak liberalizálását, és arra kényszerítette a Gazpromot, hogy hitellel fedezze növekvő veszteségeit.