A bolgár Versenyhivatal megtiltotta a legnagyobb médiacsoport felvásárlását

A tranzakció megvalósulása versenyelőnyt biztosítana a vevőnek a médiapiacon.

A PPF cseh befektetési társaság 2018 februárjában bejelentette, hogy tulajdonosától, a svéd MTG Group-tól 185 millió euró, közel 60 milliárd forint fejében megvásárolja a bolgár Nova Broadcasting Group média vállalatot. A Nova Broadcasting az ország legnagyobb kereskedelmi média-csoportja, 7 televíziós csatornát és 19 online vállalkozást üzemeltet Bulgáriában.

A PPF, amelynek többségi tulajdonosa a cseh milliárdos Petr Kellner, számos gazdasági ágazat szereplője. Jelen van a banki és pénzügyi szolgáltatások, a telekommunikáció, az ingatlanok és a biotechnológia piacain Európán kívül Oroszországban, az Egyesült Államokban és Ázsia számos országában.  

Az eladó, a svéd MTG akkor azt közölte: a vételárat skandináviai szórakoztatóipari vállalkozásainak, stúdióinak fejlesztésére, és világméretű digitális programjainak finanszírozására fogja felhasználni.

A napokban a PPF vezetése tájékoztatást adott ki arról, hogy a megállapodás ellenére mégsem vásárolja meg a Nova-t. A döntés oka, hogy a bolgár Gazdasági Versenyhivatal az ügylethez nem járult hozzá.

A bolgár versenyhatóság tavaly júliusban döntött úgy: nem engedélyezi a tranzakciót, mert megvalósulása a médiaszolgáltatások piacán versenyelőnyt biztosítana a vevőnek, az pedig a fogyasztói díjak emelkedéséhez vezethetne.

Az MTG Group már tárgyalásokat kezdett más érdeklődőkkel a Nova eladásáról.