Teszt: Melyik a legjobb csokoládé?

A legtöbb, Németországban vásárolható csokoládé jó, de a vevő több pénzért nem mindig kap jobb minőséget, állapította meg a Warentest Alapítvány 25 különböző tejcsokoládé alapos vizsgálatát követően.

A nemzetközileg ismert márkákat, mint a Lindt, a Merci és a Milka, a fogyasztók a szupermarketek diszkont árú termékeivel és az úgynevezett „fair-trade” termékekkel, a harmadik világból tisztességes körülmények között vásárolt alapanyagú csokoládékkal együtt kóstolgatták végig. A vizsgálatot végzők a csokoládékat ízük, érintésük, aromájuk és „az emberi szájban való viselkedésük” alapján rangsorolták, de figyelembe vették a vizsgált termékek esetleges veszélyes anyag vagy baktériumtartalmát, a csomagolás minőségét és az alkotó elemek feltüntetésének pontosságát is.

A legjobb csokoládéknak krémes ízűnek, a kakaó jelenlétét érzékeltetőnek, karamell illatúnak kell lenniük, közölte az honlapján az Alapítvány. A vizsgálatot végzők kedvezőnek ítélték, ha a terméknek sima a felszíne, nincsenek rajta lég-buborékok és a felületet megszakító barázdák mentén a csokoládé darabjai könnyen letörhetőek.

A vizsgálatot végzők meglepő módon az egyik fair-trade terméket, a Die gute Schokolade-t hozták ki az egyik győztesnek. A további bajnokok a svéd Marabou Mjölk Choklad, a Merci Edel-Rahm és a Milka Alpenmilch. A diszkont-lánc Aldi által forgalmazott Moser-Roth szintén az élmezőnyhöz közeli értékelést kapott.

Bár a vizsgálatot végző szakemberek azt állapították meg, hogy a Lindt tejcsokoládéja ízében és állagában megüti a Die gute Schokolade szintjét, a félrevezető csomagolás miatt lerontották értékelését. A Lindt csokoládéjának dobozán ugyanis vaníliarudak láthatóak, holott termék csak vanília kivonatot tartalmaz.

A vizsgálatba vont legdrágább csokoládé, a Godiva Milk Chocolate-ja a legutolsó helyen végzett. A 100 grammos Godiva szelet Németországban 6,95 euróba kerül, a Warentest Alapítvány azonban kiderítette, hogy több nikkelt tartalmaz, mint bármely olcsóbb versenytársa (1 euró = 321,25 Ft). Ezzel együtt az Alapítvány hangsúlyozta: a Godiva-szeletben talált nikkel olyan csekély, hogy az emberi szervezetre semmiféle veszélyt nem jelent.

A 25 márka közül végül is 15-öt minősítettek „jónak” és 9-et „kielégítőnek”. Egyedül a Godiva kapott „elégséges” értékelést.

Trükkök és tippek a csokoládé elfogyasztásához

Annak érdekében, hogy a csokoládé fogyasztása még nagyobb örömet okozzon, a Warentest Alapítvány javasolja, hogy a csomagolás felbontását követően – a minőségi borokhoz hasonlóan – hagyjunk időt arra, hogy kedvencünk egy kicsit levegőzzön, mielőtt megesszük. Hogy illatuk megmaradjon, a szeleteket célszerű távol tartani az olyan erős aromájú cikkektől, mint amilyen a kávé vagy a tea.

Egy másik fontos tipp, hogy a csokoládét 12 és 18 fok Celsius közötti hőmérsékleten tároljuk és kerüljük a hirtelen bekövetkező, jelentős hőmérséklet-változásokat. Ilyen esetekben ugyanis pára csapódhat le és a cukor-részecskék megjelenhetnek a csokoládé felszínén.

Ezek a tippek természetesen csak azok számára hasznosak, akik nem falják be azonnal a kezükbe került csokoládét.