A németek már nem engednek mindent felvásárolni a kínaiaknak

hirdetés

A német kormány nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva megtiltotta, hogy egy kínai cég felvásároljon egy gépgyártó vállalatot.

Kínai cég utoljára 2016-ban vásárolt meg egy német vállalatot. Akkor Kína legnagyobb háztartási gépgyártója, a Midea vette át az ipari robotokat előállító Kuka-t. Németország tavaly megszigorította a külföldi befektetések szabályait: szélesebb jogosítványokat biztosított hatóságai számára a vállalat-felvásárlások megakadályozásához. 

Az új előírásokat a közelmúltban alkalmazták először, amikor a kínai Yantai akarta kivásárolni a Németország űrkutatási és atomenergetikai iparának kiszolgálására szakosodott, gépi eszközöket gyártó Leifeld-et.

A tranzakció politikai aggályokat vetett fel. Amikor Berlin jelezte, hogy további intézkedésekre készül a külföldi kivásárlások megakadályozása céljából, a kínai fél visszalépett. 

A Leifeld többségi tulajdonosa, Georg Koffler a Deutsche Welle hírügynökség szerint bírálta a beavatkozást és kijelentette: „Úgy véljük, hogy a biztonságpolitikai aggályok alaptalanok”.

A német aggodalom nem egyedi. Sokan a kínai befolyás túlságos megerősödésétől tartanak Európában is. Számos politikus és üzletember panaszkodott, hogy az Európai Unió sokkal nyitottabb a külföldi beruházások fogadására, mint amit Peking ebben a vonatkozásban a külföldi beruházók számára megenged. 

Az Egyesült Államokban vizsgálatot folytattak azoknak az aggályoknak az áttekintésére, amelyek szerint a kínai vállalatok, számosan közülük állami háttérrel, olyan csúcs-technikát alkalmazó iparágakat céloztak meg, amelyek termékei katonai célokra is alkalmazhatóak. Az amerikai kormány júliusban szigorította az kínai befektetések megfékezését célzó terveit. Keményebben álláspontra helyezkedik a kínai üzletkötések tekintetében Kanada is.

Tény ugyanakkor, hogy a kínai kormány ez év júniusában enyhítette azokat a korlátozásokat, amelyek az ország bankjaiban, autóiparában és mezőgazdaságában történő külföldi tulajdonszerzést akadályozzák.