A szerelem ára: ennyit költünk Valentin-napon

Az elmúlt években sokat változott az, hogyan fejezzük ki a szerelmünket, de egy biztos: február 14-e, azaz a Valentin-nap egyre népszerűbb, bár itthon a lakosság 60 százaléka még mindig nem ünnepli. Hazánkban a klasszikus ajándékok a nyerők: az étterem, mozi és az ékszer jó választás, azonban a készpénzt és az elektronikai eszközöket felejtse el.

Étterem, mozi, ékszer – ezekkel nem lehet melléfogni

Magyarországon a megkérdezettek kevesebb mint fele (pontosan 40 százaléka) tartja és ünnepeli ezt a napot, a Picodi.com felmérése szerint. A férfiak 21 százaléka étterembe viszi kedvesét, 20 százalékuk az ékszerek mellett teszi le a voksát és csaknem a fele készül virággal szíve választottjának.

A hölgyek 52 százaléka fogadja örömmel a virágcsokrokat, a férfiak szívesebben mozdulnak ki, a mozi és a színház pedig abszolút nyerő. A készpénz továbbra sem népszerű ajándék – a nők több mint a fele, a férfiak 29 százaléka nem örülne neki.

Mit ne vegyen?

Érdemes nők esetén a háztartási készülékeket és az elektronikai kütyüket mellőzni. A férfiakat nem könnyű lenyűgözni, mivel 21 százalékuk egyáltalán nem vágyik semmire, még kézzel készült apróságra sem, és az üdvözlőkártyákért sincsenek oda.

Az egyedülállók persze szkeptikusabban állnak ehhez a naphoz: a párkapcsolatban élő férfiak 55 százaléka, a nők 39 százaléka sem rajong az angolszász kultúrából importált Bálint-napért. Az eredmény ugyanakkor még így is örömmel töltheti el az étterem tulajdonosokat, mozikat, valamint ékszerészeket.

Ahol luxus a vacsora

Ha netán meglepné kedvesét egy vacsorával valamelyik Michelin-csillagos étteremben, tekintse meg, milyen menüsort ígérnek erre a napra, – és főleg mennyiért.

A Costesben például kacsamáj, ponty, csuka, galamb, lépesméz és körte kompótos desszertválogatás várja a párokat. A menü ára fejenként 68 ezer forint. A Costes Downtown-ban fejenként 30 ezer forintért kagylóból, lepényhalból, marhabordából és csokidesszertből álló vacsorát kapunk. A Borkonyhában pedig 5 fogásos menü áll a vendégek rendelkezésére, amely bor nélkül 21 500 forintba, borsorral pedig 36 500 forintba kerül – a Pénzcentrum megkeresése szerint.

Mennyit költenek átlagosan hazánkban Valentin-nap alkalmából?

A felmérések szerint körülbelül 8500 forintot szánnak erre a napra az emberek. A férfiak ennél egy kicsivel többet 9300 forintot.