A Wizz Air beszállna az olasz Alitaliába

hirdetés

Az új olasz kormány fontolgatja az olasz jelképnek számító Alitalia légitársaság állami kézbe történő visszavételét. A cég súlyos eladósodott, jelenleg csődben van és hiteleit decemberig vissza kellene fizetnie.

Az olasz média jelentése szerint a kormány egy új magánvállalkozás, talán a Lufthansa közreműködésével 51 százalékos tulajdonrész visszavásárlását javasolja.

Az 1947-ben alapított légitársaság az elmúlt két évtizedben fokozatosan leépült. Az Air France 2008-ban bejelentkezett a vállalatért, de az akkori miniszterelnök, Silvio Berlusconi visszautasította az ajánlatot.

A közel-keleti Etihad 2015-ben kivásárolta a vállalat 49 százalékos üzletrészét és emlékezetes módon átalakította a hostessek egyenruháját. 

A formaruha változásai azonban nem oldották meg a pénzügyi gondokat: a La Stampa olasz napilap szerint az Etihad beszállása után néhány hónappal a légitársaság már napi 1,3 millió euró veszteséget termelt. Az Alitalia 2017-ben csődeljárást kért, az azt követően lezajlott számos mentőakció egytől egyig kudarcot vallott.

„Nemzeti zászló alá vonjuk a társaságot, 51 százalékban olasszá tesszük és keresünk egy partnert, aki megtanítja repülni” mondta Olaszország infrastruktúráért és közlekedésért felelős minisztere, Danilo Toninelli.

Az olasz ANSA hírügynökség szerint a magyar Wizz Air, a brit EasyJet és a német óriás, a Lufthansa már felajánlotta, hogy üzletrészt vásárol a légitársaságban.

Az olasz munka-és iparügyi miniszter, Giuseppe di Maio, az Öt Csillag Mozgalom, a jelenlegi olasz kormány fő koalíciós partnerének vezetője hangsúlyozta: az Alitalia nemzeti kézbe történő visszavétele kampányának egyik ígérete, amelyet meg akar valósítani.

“A kormány-megállapodásban egyértelműen szerepel, és mi pontosan ebbe az irányban haladunk: nem megmentés, nem túlélés, hanem egy stratégiai közlekedési terv keretei között történő újra-indítás, amely az Alitaliát egy versenyképes nemzeti légitársasággá teszi” mondta Di Maio az olasz parlamentben.