A zaj csökkentésére figyelmeztető zajmérőt tesztelik a részeg turisták

Prága 1. számú kerülete évek óta bajlódik a részeg turisták éjszakai lármája miatt beérkező panaszokkal. A zaj csökkentésére irányuló, legutóbbi erőfeszítések azonban csak rontottak a helyzeten. 

A korábbiakban az oszlopokon figyelmeztető feliratokat helyeztek el, amelyek arra kérték az embereket, hogy az éjszakai órákban ne csapjanak zajt. A tört angolsággal készített feliratokat azonban nehéz volt komolyan venni.

A tavalyi évben a kerület biztonsági magán-cégeket bérelt a zajkeltést tiltó szabályok kikényszerítésére. A biztonsági emberek erőszakos fellépése és a hatósági felhatalmazásuk hiánya azonban újabb panaszokhoz vezetett, ezért alkalmazásukat megszüntették.   Tárgyalások folytak arról is, hogy egyes utcákban a bárok nyitvatartási idejét szabályozzák. Az ötlet bírálói azonban azt állították, hogy ez csak más városrészekbe tolja át a problémát. Felmerült a nyilvános alkohol-fogyasztás teljes betiltásának lehetősége is.

A kerület augusztus végén egy kijelzővel ellátott zaj-mérőt helyezett el egy olyan villanyoszlopon, amely turisták által látogatott bárok közelében áll. Amikor a zaj eléri a 60 decibelt, a készülék kijelzőjének számai zöldről pirosra váltanak. Az illetékesek abban reménykedtek, hogy a piros számok láttán a járókelők lecsendesednek.  

A részegek azonban, talán nem is meglepő módon, azon versenyeznek, ki tud nagyobb számot kihozni a rendszerből. A rendőrségnek nincsenek megfelelő eszközei a helyzet kézbentartására, és az ordibálás akkor is folytatódik, amikor a rend őrei jelen vannak. A Metro.cz napilap egyik két motorkerékpárosról számolt be, akik szintén zaj-versenyt rendeztek.

A prágai rendőrség, amely felelős a zaj-törvények betartatásáért, azt állítja, nem tudott a készülék felszereléséről. 

„Felvettük a kapcsolatot a kerülettel és magyarázatot kértünk. Azt válaszolták, kísérleti megoldásról van szó, amelynek sorsáról annak értékelése után születik döntés” mondta a rendőrség szóvivője, Irena Seifertová.

A kerület tisztségviselői azonban úgy látják: a terv bevált, a készülék hasznos a zaj csökkentése és a statisztikai adatgyűjtés tekintetében egyaránt. Az ismételt panaszok ellenére további mérők kihelyezését tervezik.