MEGNYÍLT AZ ELSŐ OKOS FARM SZERBIÁBAN

Március végén megnyílt az első okos farm a szerbiai Krivaján, ahol okos emberek, okos eszközökkel okos gépeket irányítanak, hogy a lehető leggazdaságosabban műveljék a mezőgazdasági területeket. A projekt Szerbia és az Európai Unió együttműködésének köszönhetően valósult meg.

Az agrárdigitalizáció egy sokat ígérő új lehetőség a hatékony és jövedelmező mezőgazdasági termelés megalapozására: a digitális farm az a hely, ahol az innovatív technológiákat a gyakorlatban is alkalmazzák a termőterületeken.  A nemrégiben bemutatott digitális mintagazdaság, a Krivaja Kft. több mint kétezer hektáron foglalkozik precíziós gazdálkodással. Ennek lényege és alapfeltétele, hogy a különböző termelési adatokat és a termelést befolyásoló tényezőket folyamatosan gyűjtik, digitalizálják, visszakereshetővé teszik. Minél több olyan digitális technikát alkalmaznak, ami lehetővé teszi, hogy akár képi vagy térkép formában elemezhessék a begyűjtött adatokat.

A digitalizációval hatékonnyá tehető a termőföldek védelme is. A legkorszerűbb okos mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök, a vetőgépek és műtrágyaszórók ma már számítógépes vezérlés útján, az előre betáplált adatok alapján végzik el a munkát. A digitális farm kialakításának első lépései: a pontos számításokon alapuló vetésforgó, a talaj optimális tápanyagellátása, az okos betakarítás, valamint a drónok, robotok és különféle szenzorok használata. A műholdakról érkező információk alapján, megfelelő döntéseket lehet hozni, így naprakészen lehet tudni, mit kell tenni a mezőgazdasági termelés folyamatában.

A cél a minőségi növényi termékek előállítása, miközben a költségek csökkentése, és a gazdasági hatékonyság növelése, a termőföldek és a környezet védelme is prioritást élvez. Ez jelenti a fenntartható gazdálkodást, miközben a cél a profit maximalizálása. A földről nem látszik, de a drónokról készült felvételek megdöbbentő módon elénk tárják, hogy egy-egy parcellán az állomány mennyire nem heterogén, ezért kidobott pénz ugyanannyi műtrágyát, vagy vetőmagot mindenhova kiszórni.

Az első szerbiai digitális farmot felavató Ana Brnabić miniszterelnök bejelentette: a rendszer széleskörű  elterjesztése céljából a kormány támogatásával hamarosan ingyenes informatikai tanfolyamokat indítanak a mezőgazdasági termelők számára, hogy fel tudjanak zárkózni. Az agrárdigitalizációról elmondta, hogy nagyon fontos a már meglévő adatbázisok további bővítése és hálózatba kötése, aminek meggyorsítása végett a mezőgazdasági minisztériumban már meg is alakult egy külön munkacsoport.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*