Az Európai Parlament elvetette a szerzői jogról szóló jogszabály-tervezetet

A tervezet korrekt tiszteletdíjat biztosított volna a szerzők számára és előírta, hogy minden weboldal rendelkezzék a tartalom megszűrésére alkalmas megoldásokkal.

Az Európai Parlament képviselői jelenlegi formájában nem támogatták a szerzői jogokról szóló törvényt. A javaslatról szóló vitát szeptemberben folytatják.

A jogszabály előkészítője a közép-jobbhoz tartozó német képviselő, Axel Voss volt. A képviselő a közelmúltban egy olyan videót tett közzé, amely cáfolni kívánta a jogalkotó munkával kapcsolatos „hamis híreket.”

A Szerzői Jogról szóló Irányelv célja, hogy szabályokat alkosson a tartalom digitális korban történő felhasználásáról.  A szerzői jogok megsértésének ellenőrzése tekintetében nagyobb felelősséget ró az egyes weboldalakra. 

A javasolt szabályozás két legvitatottabb része a 11. és a 13. cikkely.

Az első arra törekszik, hogy korrekt tiszteletdíjat biztosítson a szerzők számára és megakadályozza, hogy az online tartalom-megosztó fórumok és hírportálok anélkül használják fel a tartalmakat, hogy fizetnének érte.

Az ellenzők azonban mindezt „kapcsolati adónak” nevezik és azt a kérdést teszik fel, hogy kinek kell fizetnie és mennyit.

A 13. cikkely szigorúan megköveteli, hogy a weboldalak a szerzői jog védelméről szóló törvényeket kényszerítsék ki. Elvárja, hogy bármilyen online platform, amely megengedi, hogy felhasználói szöveget, képeket, hangokat vagy jeleket tegyenek fel, rendelkezzék a tartalom számontartására és megszűrésére alkalmas megoldásokkal.  

A módosítások támogatói azzal érvelnek, hogy elfogadásuk esetén javulnának a szerzői jog szabályai, nagyobb védelmet élveznének a hírekhez és a video-tartalmakhoz fűződő szellemi jogok.

Az egykori Beatles együttes alapító tagja, Sir Paul McCartney levélben sürgette az Európai Parlament képviselőit, hogy szavazzanak a módosítások mellett.

“Ma számos platform, amely megengedi, hogy felhasználói tartalmat töltsenek fel, nem hajlandó a művészek és zenei alkotók munkájának tisztességes elismerésére. Saját profitjuk érdekében kizsákmányolják őket” olvasható a levélben.

“A javasolt Szerzői Jogi Irányelv és 13. cikkelye alkalmas lenne arra, hogy rendezze a jövedelem-elosztás problémáját és segítsen fenntartható jövőbeni megoldás kialakítását a zenei világ és alkotói, kedvelői és a digitális zenei szolgáltatók számára egyaránt”.

A javaslatot azonban sokan elhibázottnak tartják. Egy, a módosításokat ellenző felhívás, amelynek a „Mentsd meg az internetedet” címet adták, már 750 ezer támogatást kapott. Az a levél pedig, amelyet 70 befolyásos technológiai fejlesztő írt alá, közöttük Vit Cerf és Tim Berners-Lee, a kezdeményezést „az internet jövőjét közvetlenül fenyegető” javaslatnak nevezte.

A közösségi média egyik fejlesztője, Sir Tim Berners-Lee és mások is aggodalmuknak adtak hangot a javasolt szabályokkal kapcsolatban. Megítélésük szerint az új szabályok veszélyeztetik az internet szabadságát. A 13. cikkely nagymértékben befolyásolná az internet használatát, hiszen fizetőssé tenné az mémeket és a remixeket. 

Különösen aggályosnak látszik, hogy az új előírás megkövetelné a weboldalak üzemeltetőitől, hogy minden új tartalmat átvizsgáljanak és automatikusan blokkoljanak mindent, ami szerzői jogot sérthet. Mesterséges intelligencia alkalmazása aligha jelenthet megoldást, mivel egy szoftver nem tud különbséget tenni a hiteles tartalom, például a szatíra, vagy a mémek, illetve a szerzői jogot sértő tartalmak között. 

Az olasz Wikipédia a tervek elleni tiltakozásul egy napra leállt. Jimmy Wales társ-alapító az elképzeléseket „katasztrofálisnak” nevezte. A szerkesztők azt írták, hogy „javaslat alapján akár a Wikipédia is bezárásra kerülhet. Ha jóváhagyják, egyetlen újságcikket sem lehet megosztani a szociális médiában vagy megkeresni egy kereső motorban.”

A kezdeményezés ellenzői győzelemként ünnepelték a döntést. Julia Reda, a Kalóz Párt egyik képviselője, aki az új szabályozás ellen kampányolt, tweet üzenetében azt írta: „Nagy siker: a tiltakozásotok eredményre vezetett! Az Európai Parlament újragondolásra visszaküldte a szerzői jogokról szóló törvényt.”