Az új EU-tagok közül Szlovákia bocsátott ki először 50 éves kötvényt  

A közép-és kelet európai új EU-tagállamok közül Szlovákia az bocsátott ki először 50 éves futamidejű szuverén kötvényt, jelentette be Peter Kazimir pénzügyminiszter. Az 500 millió euró értékű, évi 2,25 százalékos kamatot fizető kibocsátást a TASR hírügynökség jelentése szerint komoly befektetői érdeklődés kísérte: a kereslet háromszorosan haladta meg a felkínált összeget.

Peter Kazimir pénzügyminiszter a tranzakció kapcsán kijelentette: „Szlovákia átütő pénzpiaci sikert ért el az 50 éves futamidejű szuverén kötvény kibocsátásával. Ilyen lépés történelmünk során először fordult elő; Európában csupán öt ország, közöttük Franciaország és Írország rendelkezik hasonló értékpapírral” mondta a pénzügyminiszter és hozzátette: Szlovákia kedden tíz éves futamidejű, évi 1 százalékos kamatozású kötvényeket is kibocsátott, 1 millió euró értékben.

Az ország Adósság-és Likviditás Kezelő Ügynöksége (ARDAL) vezetője, Daniel Bytcanek véleménye szerint Szlovákia a pénzügyi piacok kedvező helyzetét kihasználva élt az 50 éves kötvény kibocsátásának lehetőségével.

„A kibocsátott összeget nagyon gyorsan, néhány órán belül eladtuk. A kialakult kamatszint évi 2,25 százalék, ami messze alacsonyabb, mint teljes adósság-állományunk átlaga” mondta az ARDAL vezetője és hozzátette: mostantól Európa-szerte ez a szlovák kibocsátás lesz a hasonló kötvény-műveletek mércéje.