Betöltötte a 25. életévét? – Szeretne kapni 3,5 millió forintot?

A londoni Resolution Foundation kutatóintézet előállt egy igen érdekes ötlettel, mely a brit generációk közötti vagyoni egyenlőtlenségeket lenne hivatott kezelni: meg kell emelni az öröklési illetéket és a befolyt pénzből minden fiatalnak ki kell fizetni tízezer fontot – 3,5 millió forint – a 25. születésnapján.

A brit gazdaság és társadalom egyik égető problémája a generációk közötti súlyos vagyoni egyenlőtlenség. A fiatalok egy jelentős része nem tudja fizetni a tanulmányait, nem jut lakáshoz vagy képtelen finanszírozni indulás előtt lévő vagy épp felfutó vállalkozását. Ezek a hiányosságok csak még tovább növelik a generációk közötti vagyoni egyenlőtlenséget, sőt a gazdaság növekedési lehetőségeit is csökkentik.

A Resolution Foundation szerint ugyanakkor van megoldás: meg kell emelni az öröklési illetéket, a plusz pénzt pedig oda kell adni a fiataloknak.

Ha a 25. születésnapjára mindenki kapna egy 10 000 fontos - 3,5 millió forint - ajándékot, az jelentősen javítaná fiatalok vagyoni helyzetét.

A fenti ábra feketével mutatja a különböző életkorokhoz tartozó vagyoni helyzetet, zölddel pedig a tervben szereplő plusz 10 000 fontos állapotot. A számítások szerint a 25-29 éves korosztály közel kétharmadának vagyonát több mint duplájára emelné a fenti lépés.

A teljes cikk a Pénzügyi Szemle Online kiadásában jelent meg, ITT olvasható.