Digitalizációra fel!

Az informatikai fejlesztések elhanyagolása végzetes hatással lehet a cégek jövőjére. Pár év és a legtöbb szektorban korszerű IT-rendszerek nélkül nem is lehet majd talpon maradni.

A generációváltás kérdése mellett a magyar KKV-knak az egyik legnagyobb problémát a versenyképesség növelése és az új ügyfelek megszerzése  jelenti. A gondokat könnyedén kezelhetnék az informatikai rendszereik fejlesztésével, de sajnos a hazai cégek elhanyagolják a digitalizációt érintő beruházásokat. Hogy mennyire nagy a baj, azt jól jelzi, hogy a kutatások szerint a kis- és középvállalkozásoknál az internethasználat közel fele az okostelefonokon történik, ráadásul a társaságok a pénzügyi tranzakciókat is többnyire a mobilon intézik.

Még mindig cégek egész soránál látni, hogy egy saját weboldalt se raknak össze. Pedig jó esetben az online jelenlét erősítése csak a kezdet. A digitális átállás itt nem állhat le. Ha valahol, itt nagyon igaz: „aki kimarad, lemarad”. Most az Ipar 4.0 korában sorra jelennek meg olyan informatikai megoldások, amelyeknek a használatával a cégek könnyedén gyorsabbá és hatékonyabbá tehetik a működésüket. Azok a vállalkozások, amelyek most nem vágnak bele a szükséges beruházásokba, pár éven belül azt fogják észrevenni, hogy a versenytársaik teljesen elhúztak mellettük, a piacon pedig alig tudnak labdába rúgni. A szükséges fejlesztésekre sokszor a tőkehiány miatt nem kerül sor, épp ezért is lenne fontos, hogy a KKV-k az informatikai fejlesztésekre minél több külső forrást is igénybe tudjanak venni.

Erre a problémára szerencsére megoldást kínál a Magyar Fejlesztési Bank kombinált hitelprogramja (GINOP-3.2.2-8.2.4-16 Vállalati Komplex Infokommunikációs és Mobilfejlesztések, Felhő-alapú Online Üzleti Szolgáltatások Terjesztésének Támogatása Kombinált Hitel), mely vissza nem térítendő támogatás és kölcsön együttes biztosítása révén, az infokommunikáció fejlesztésével, a vállalkozások hatékonyságát és jövedelemtermelő képességének erősítését támogatja.