Több mint 20 százalékos hozamot ért el a legjobban tőzsdéző diák

A legjobb diák több mint 20 százalékos hozamot ért el egy hónap alatt a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Pénziránytű Alapítvány közös, középiskolás diákoknak szóló tőzsdejátékán. A most megrendezett játék egyik újdonsága az a négy tőzsdei témakörre kidolgozott oktatási háttéranyag, amelyre támaszkodva a pedagógusok számos iskolában tartottak tőzsdei tanórákat.  

A Részvényfutam számokban

Országosan közel 260 iskolából álltak a rajtvonalhoz az indulók, egyenként 2 millió forintos virtuális tőkével a zsebükben. A szervezők legnagyobb örömére az 1500 regisztráló 93 százaléka a diákok közül került ki, de aktívak voltak azért az oktatók is, a fennmaradó 7 százalék a tanárok oldalát erősítette.

A teljes játékidőt tekintve az átlaghozam -3,8 százalék lett, de azt mindenképpen meg kell említeni, hogy február hónap igencsak izgalmasra sikeredett: amellett, hogy elég volatilis volt a hónap világszerte a tőkepiacokon, még felfüggesztéssel is találkozhattak a versenyzők. Ugyanakkor a teljes képhez hozzátartozik az is, hogy a BUX index 5,2 százalékot csökkent a verseny időszaka alatt, így a játékosok felülteljesítették azt. Ennek köszönhetően ugyanakkor megtapasztalhatták, igaz, csak virtuálisan, hogy milyen az, amikor igazán változékony a piaci környezet. A diákok közül kikerült TOP10 Részvényfutamos tőzsdéző átlagosan 11,4 százalékos hozamot ért el.

A játék mérlege alapján a játékosok több mint 20 ezer darab megbízást adtak, amelyből közel 16 500 teljesült (81,3%), összesen 4,4 milliárd forint értékben. Ez az összeg, az aktív résztvevőket véve alapul, átlagban 3 millió forint, azaz a kezdőtőke másfélszeresét forgatták meg a versenyzők.

Ami a további statisztikát illeti: a 20 nap alatt közel 4 millió darab értékpapír cserélt gazdát, azaz egy játékos átlagosan 2600 darab értékpapírt vett vagy adott el. Egy átlagos részvényfutamosnak 16 teljesült megbízása volt, a TOP10-nek átlag 19, de az első például 31-szer, míg a második csak 4-szer kötött. Az értékelés során látszott, hogy a kis papírokra teljesen más arányban adtak megbízást a játékosok, mint a valós piacon.

Részvényfutam vs. valós piac

Az idei játék összképe egy sokkal kevésbé koncentrált piacot mutatott, mint amit a valóságban láthatunk: a 3 legkeresettebb papír csupán az összforgalom 46 százalékát adta, míg a valós piacon az arány ebben az időszakban 86,5 százalék volt. Érdekesség, hogy a játékban a valóságban is forgalmas Opus-t, OTP-t és Richtert a játékban követő legforgalmasabb papírok a Csepel és a KPACK részvényei voltak, pedig a valóságban ezekben a papírokban jellemzően kisebb volumenben kötnek. A kisebb és közepes kapitalizációjú részvényben is szép számmal születtek kötések.

A valóságban az OTP maga mögé utasította a Richter és a MOL papírjait. Érdekesség, hogy az amúgy valóságban forgalmas negyedik blue-chip, az MTELEKOM nem került bele a TOP 10 részvény közé a Részvényfutam piacon.

A kereskedés mellett a napi kvíz kérdésekre adott válaszokkal is növelni lehetett a profitot: a játék végéig összesen 20 darab három kérdésből álló kvízt töltöttek ki, melyeknek közel harmada volt hibátlan. A kvízek után kapott bónuszok átlagosan 2 százalékos hozamot hoztak egy játékosnak, ezáltal a tananyagokat áttanulmányozó és kvízt helyesen kitöltők jelentősen tudták növelni a portfóliójuk értékét, a legjobbak 10% százalékos plusz hozamot realizáltak így.

A nyeremények

A tudásalapú játék első helyezettje a Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium tanulója lett. A diáklány, valamint a legnagyobb hozamot elért tanár nyereménye egy szélcsatornás élményrepülés. Mindketten egy csoportos, 7 fő részére szóló repülésre jogosult csomagot nyertek.

Azokra a pedagógusokra, mentorokra, akik szakértelmükkel segítették diákjaik pénzügyi tanulmányait, részvételét a Részvényfutamban, szavazni lehetett. A legtöbb szavazatot kapott jelölt mentor-tanár is jutalomban részesült, ő egy 5 fős szélcsatornás élményrepülésen vehet majd részt.

A játékban a kvízjátékosok kiemelkedő teljesítménye is díjazásra kerül: a játék végén sorsolással került kiválasztásra 10 fő azok közül, akik legalább egy helyes (három jó válasz) kvízt töltöttek ki a Részvényfutam ideje alatt. Az ő nyereményük egy-egy e-book olvasó.

A játék végén a Pénziránytű Alapítvány további értékes különdíjakat ajánlott fel a legjobban szereplő diákok és tanárok, valamint a legaktívabb iskolák számára. A 3 legjobban teljesítő diák tabletet, a 3 legjobban teljesítő tanár okostelefont, míg a 3 legaktívabb iskola pedig projektort kap jutalmul.

A nyertesek

Az első helyezett tranzakcióit nézve magasan átlag feletti mennyiségű megbízást adott meg, összesen 50-et, több féle részvényben is, melyből 31 teljesült. Nagyobb értékben az Opus és Csepel részvényekben kötött a nyertes játékos, ezeket a pozíciókat nagyobb nyereséggel sikerült lezárnia. Mindezek mellett volt még kisebb értékben APPENINN, Konzum és Nordtelekom kötése is. Portfóliója értékének növekedéséhez nagyban hozzájárult az, hogy a naponta kitölthető kvízek nagy részét helyesen töltötte ki, így jelentős mennyiségű kvíz bónuszra is szert tudott tenni.

Kategória: Legnagyobb értékű portfóliók – TOP 10
Helyezés Felhasználónév Portfólió értéke a játék végén Elért hozam (%)
1. adrii0930 2 417 526 20,9%
2. Warren Buffet 2 305 325 15,3%
3. H, Ákos 2 256 504 12,8%
4. Márton13 2 220 652 11,0%
5. mateoszka 2 220 480 11,0%
6. ÁTRIUM 2 202 400 10,1%
7. Hanna 2 189 780 9,5%
8. rokama 2 179 229 9,0%
9. mendolmark 2 173 991 8,7%
10. acslaszlopatrik 2 172 349 8,6%