Erre figyeljen a héten

A héten a hazai kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés friss adatára érdemes odafigyelni.

  • Tovább bővülhetett a hazai kiskereskedelmi forgalom

A hazai fogyasztás a foglalkoztatás és a bérek emelkedésének, valamint a magas fogyasztói bizalomnak köszönhetően idén is dinamikusan bővült, így támogatva a magyar gazdaság idei évi robosztus növekedését. Ezt a tendenciát a kiskereskedelmi forgalom augusztusi friss száma is alátámaszthatja: a kiskereskedelmi forgalom idén tapasztalt lendületes növekedése augusztusban is fennmaradhatott várakozásunk szerint (2018. január–július: 6,7%-os átlagos növekedés, év/év, nyers adat).

  • Felpöröghet a hazai ipari termelés az év hátralévő részében

A hazai ipari termelés az év eleje óta visszafogottabb növekedést mutat: a termelés a 2018-as év első hét hónapjában 3,9%-kal, míg 2017 hasonló időszakában 4,9%-kal nőtt éves szinten a szezonalitástól és munkanaphatástól megtisztított adatok alapján. A szektor kilátásaira vonatkozó bizalmi indexekben is egy kisebb visszaesést lehetett tapasztalni az elmúlt hónapokban. Tekintettel arra, hogy az elsősorban exportra termelő nagyvállalatok korábbi beruházásai révén folyamatosan új ipari kapacitások lépnek életbe az ipari termelésben az év hátralevő részében javuló dinamikára számítunk.

  • Egyre feszesebb az eurózóna munkaerőpiaca

Júliusban 8,2%-on állt az eurózóna munkanélküliségi rátája, ehhez képest nem várunk jelentős változást az augusztusi adatban. Az eurózóna gazdaságának elmúlt években tapasztalt növekedése folyamatosan csökkenő munkanélküliségi rátával párosult. Ezzel összhangban a munkaerőhiány már egyre több szektorokban kezd a további növekedés korlátjává válni. Azonban összességében még látunk munkaerő-tartalékot az eurózónában, így az előttünk álló időszakban még mérsékelt csökkenést várunk a munkanélküliségi rátában.

  • Kettős hatás az eurózóna beszerzési indexében

A vállalkozások beszerzési aktivitását tükröző index az év eleje óta komoly esésen ment keresztül, ami leginkább az eurózóna gazdaságának lassulása és egy lehetséges kereskedelmi háború kialakulásának kockázata miatt következett be. Azonban az elmúlt hónapokban már nem mérséklődött tovább az index. Ugyanakkor középtávon tovább csökkenhet az indikátor értéke, mivel az eurózóna üzleti ciklusa is előrehaladott állapotban van, így az előttünk álló időszakban a gazdasági növekedés folyamatos lassulásra lehet számítani.

MKB Elemzési Központ