Erre figyeljen, mielőtt elkezdi a hetet

Az inflációs adat van fókuszban itthon a héten.

  • Tovább bővülhetett a hazai kiskereskedelmi forgalom

A hazai fogyasztás – elsősorban a foglalkoztatás és a bérek elmúlt években tapasztalt lendületes növekedésének, valamint a magas fogyasztói bizalomnak köszönhetően – 2018-ban is dinamikusan bővült, ezzel támogatva a hazai gazdaság idei évi robosztus növekedését. A kiskereskedelmi forgalom szeptemberre vonatkozó szerdai friss adata is alátámaszthatja ezt a tendenciát: a mutató idén tapasztalt lendületes növekedése várakozásunk szerint szeptemberben is fennmaradhatott (2018. január–augusztus: 6,6%-os átlagos növekedés, év/év, nyers adat).

  • Az infláció lassulására számítunk idehaza

Október hónapra az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,4%-os inflációt várunk. Az üzemanyagárak szeptemberhez képest csökkentek októberben, a külső inflációs nyomás viszont növekvő tendenciát mutat. Mindezek eredőjeként a szeptemberi 3,6%-os szinthez képest az infláció lassulására számítunk.

Várakozásunk szerint a 2018-as év hátralevő részében az infláció az MNB toleranciasávjának 4%-os felső határán belül marad. 2019 második felében a korábbi üzemanyagár-emelkedés egyszeri árnövelő hatásának eltűnésére számítunk, ezzel együtt pedig csökkenhet az árnyomás. A fenti tényezők eredőjeként az infláció jövőre kismértékben 3% felett alakulhat majd, mivel a feszes munkaerő-piac miatt további béremelkedést és ezek árakba történő begyűrűzését várjuk.

  • Lassulhat a növekedés a hazai ipari termelésben

Az ipari termelés idehaza az idei év januárja óta mérsékeltebb növekedést mutat: a termelés a 2018-as év első nyolc hónapjában 4%-kal, míg 2017 hasonló időszakában 5%-kal nőtt éves szinten a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján. Az iparra vonatkozó bizalmi indexek még kedvező szinteken mozognak, de az év eleje óta csökkenő tendenciát mutatnak. Így az ipari termelés növekedésének lassulására számítunk az előttünk álló időszakban.

MKB Elemzési Központ