Extrém sportot űz? – Erre figyeljen

Annak, aki extrém sportot űz, nem érdemes spórolnia a biztosítással, amelyet alapos körültekintés és kiválasztás után, személyre szabottan köthet meg. A gondoskodás azért is fontos, mert ha baleset történik, az extrém sport esetén nem térít a társadalombiztosító.

Napjainkban sokan már nem elégszenek meg a hagyományos szabadidős tevékenységekkel, egyre többen keresik az adrenalinnövelő elfoglaltságokat, azaz az extrém sportokat. Ide tartozik minden olyan szabadidős tevékenység, amely közismerten veszélyes vagy magasabb kockázatot jelent, végzésük előkészületet, illetve speciális felszerelést igényel.

Ilyen sportnak minősül többek között a snowboard, hórafting, vadvízikenu, rafting, airboard, wakeboard, parasailing, könnyűbúvárkodás 40 méterig, hullámlovaglás, windsurf, a hobbi szintű, szabadidős vitorlázás és motorcsónakázás, vizisí, jetski, hegymászás 3000 méterig. De extrém tevékenységről beszélünk hőlégballonozás, sárkányrepülés, ejtőernyőzés, szikla- és jégmászás, barlangászás, rallyzás, hegyikerékpározás kapcsán is. Ezek a tevékenységek, mindamellett, hogy inkább kevesebb, mint több termékben fedezettek, a biztosítók által vállalt extrém sportok köre is igen eltérő.

Az utasbiztosítás

Előfordulhat, hogy például a vitorlázás, az egyik extrém sportra kiterjesztett utasbiztosításban fedezett, azonban a másik – ugyan csak extrém sportra kiterjesztett – biztosításban nem. Tehát minden esetben győződjünk meg arról, hogy az általunk végzett extrém sport nem szerepel a megvásárolt utasbiztosítás kizárásai között, vagy fordítva, tételesen szerepel a feltételekben, biztosított tevékenységként.

A biztosítható extrém sportok köre biztosítónként változó, és viszonylag kevés termék nyújt ezekre alapból fedezetet, ezért amennyiben utazása során extrém sportnak minősülő tevékenységet fog űzni, mindenképp a sport utazási okot jelölje meg a díjszámítás során – hívja fel a figyelmet a Netrisk Magyarország első, piacvezető online biztosítási portáljának szakértője.

Balesetbiztosítás

A balesetbiztosítások viszonylag drágábbak az extrém sportoknál, de jellemzően alacsonyabbak a limitek is egy utasbiztosításhoz képest. Azaz ha magyarországi területre szeretne valaki ilyen fedezetet, akkor balesetbiztosítást tud kötni.

Ha ilyen biztosítást köt valaki, érdemes megnézni, hogy az adott termékben milyen sportra van fedezet, mert azokban ugyan úgy található kizárás akár a vizisízésre, de akár a raftingra, jet ski-re is.

Lényeges, hogy idehaza alanyi jogon jár minden 3-18 éves gyermek számára az általános gyermek- és ifjúsági balesetbiztosítás. Ezt és az iskolákban köthető tanulóbiztosítást is ki lehet egészíteni magasabb térítést nyújtó biztosításokkal, ebben a korosztályban már évi 8-9 ezer forintért komoly térítési összegű konstrukciók köthetők. Igen ám, de azt kevesen tudják, hogy a fent felsorolt extrém sportok ezekbe nem tartoznak bele. Sőt: az 1997. évi LXXXIII. törvény 18. § (6) e) pontja alapján az extrém sportolás közben bekövetkezett balesetek ellátásának költségeit a társadalombiztosítás sem fedezi.

Melyiket a kettő közül?

A balesetbiztosítás jellemzően fix összegű térítést nyújt, ami a további kiadások fedezésére is fordítható, az utasbiztosítás az ellátáshoz kötődő tényleges költségeket fizeti meg

Külföldi területek vonatkozásában inkább az utasbiztosítás javasolt, ha valaki évente csak pár alkalommal űz ilyen sporttevékenységet, vagy egy nyaralás alkalmával – akár egy hirtelen jött ötlettől vezérelve – kipróbálja valamelyiket, mert utasbiztosításban jellemzően magasabbak a limitek és olcsóbb is, arról nem beszélve, hogy abban olyan egyéb más fedezetek is vannak, amelyek egy utazás során jól jöhetnek. Ezekről érdemes tájékozódni az interneten a kalkulátorok segítségével, illetve az online alkuszoknál.

Meglepetés nélkül

Azok a biztosítók, amelyek mégis vállalják az extrém sportokat, pótdíjat kérhetnek a plusz fedezetért, amely általában a díj minimum 50 százaléka, de mértéke a sporttól és a földrajzi helytől függően is változhat. Erről mindenkép előre érdemes tájékozódni, hogy ne a tengerparton vagy az elhagyatott hegyekben és baleset esetén ne is a kórházban érjen a meglepetés.

Viszont nemcsak az extrémsportok hódolói, hanem kórházak is biztosíthatják magukat arra az esetre, ha különösen veszélyes sporttevékenység során sérülést szenvedett beteget kell kezelniük. A jogszabályalkotók mindezt azzal indokolták, hogy a különösen veszélyes sportot űzők önként és tudatosan teszik ki magukat az átlagosnál nagyobb kockázatnak.

Érdekesség, hogy a  statisztikák szerint a legtöbb sérülést – a hegymászók kivételével – nem a jogszabályban extrémsportnak minősített sportágak űzői szenvedik el. Leggyakrabban biciklistákat, elsősorban BMX-kerékpárosokat ér baleset, de a snowboardos társadalomban is gyakori a sérülés.