Ezt tudnia kell, mielőtt elkezdi a hetet

Izgalmas makroadatok érkeznek az előttünk álló héten idehaza. Idei utolsó kamatdöntő ülését tartja kedden a Monetáris Tanács, csütörtökön pedig az októberi kereseti adatokat ismerhetünk meg idehaza.

  • Hétfőn ismerhetjük meg a friss GKI konjunktúraindexet

Idén nyáron még történelmi csúcsokat döntött a GKI konjunktúraindexe (július: 10,5), majd egy kisebb mérséklődést követően (augusztus: 6,7, szeptember: 5,5) ismét magához tért az index (október: 7,2, november: 7,5). Elmondható, hogy a magyar gazdasággal kapcsolatos kilátások továbbra is pozitívak. Az év utolsó, decemberi üzleti és fogyasztói várakozásokra vonatkozó adatokat december 17-én, hétfőn teszi közzé a gazdaságkutató intézet. A magas fogyasztói bizalom több más tényező mellett támogatta a fogyasztás idei évi robosztus bővülését. Továbbá az ősz folyamán növekedésnek indult üzleti bizalmi index kiemelkedő értékei (október: 13,1, november: 14,4) egyéb kedvező tendenciák mellett hozzájárultak a nemzetgazdasági beruházások idei évi dinamikus növekedéséhez.

  • Idei utolsó kamatdöntő ülését tartja kedden a Monetáris Tanács

Az infláció novemberben 3,1%-on állt éves szinten, mely az árnövekedés lassulását jelzi az októberi magas, 3,8%-os szinthez képest. A korábbi üzemanyagár-emelkedés egyszeri árnövelő hatása mostanra gyakorlatilag kiárazódott, azonban jövőre a feszes munkaerőpiacból adódó további béremelkedés árakba történő begyűrűzése miatt kismértékben a 3%-os cél feletti inflációra számítunk (2019-es inflációs várakozásunk: 3,2%, éves átlag). Tehát inflációs oldalról még nincs extrém kényszer az MNB-n, hogy elkezdje a monetáris kondíciók szigorítását.

Várakozásunk szerint 2019 második felében az ECB megkezdi kamatemelési ciklusát, ezzel párhuzamosan pedig az MNB is elmozdulhat az enyhén szigorúbb monetáris politika irányába. Szeptemberi kamatdöntő ülésükön látszottak ennek első jelei, amikor is felvázolták a monetáris politikai eszköztár átalakításának lehetséges eszközeit. 2019-ben a hazai bankközi rövid hozamok fokozatos emelkedését várjuk párhuzamosan a globális és regionális tendenciákkal. Az alapkamat várhatóan 2019 végéig változatlan szinten maradhat.

A jegybank jövő héten friss prognózisokat is publikál, amelyben várakozásunk szerint felfelé módosíthatják az idei és jövő évre vonatkozó GDP-növekedést, azonban az inflációs előrejelzés tekintetében nem várunk érdemi módosítást.

  • A hazai kiskereskedelmi forgalom részletes októberi adatait közlik kedden

Októberben a korábban publikált előzetes adat szerint 6,6%-kal emelkedett a hazai kiskereskedelmi üzletek forgalma az előző év azonos időszakához képest (nyers adat), melyhez képest nem várunk érdemi változást októberre a keddi második becslés kapcsán sem. A hazai fogyasztás dinamikus bővülésének meghatározó szerepe volt az idei évi lendületes gazdasági növekedésben is, melyet a magas fogyasztói bizalom mellett a foglalkoztatás és a bérek elmúlt években tapasztalt robosztus növekedése is támogat.

  • Csütörtökön októberi kereseti adatokat ismerhetünk meg idehaza

Szeptemberben a hazai bruttó átlagkeresetek 10,4%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest idehaza, míg január és szeptember között 11,7%-kal nőttek átlagosan a bérek éves szinten. A legfrissebb, októberi kereseti adatokat csütörtökön teszi közzé a KSH. A 2018-as év egészét tekintve robosztus, kétszámjegyű bérnövekedésre számítunk, elsősorban a hazai feszes munkaerőpiac, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum emelések következtében. Azonban a rendelkezésre álló információk szerint jövőre lassulni fog a foglalkoztatás és a bérek növekedése, bár az ősszel elkezdődött, 2019-re vonatkozó bértárgyalások felfele mutató kockázatot jelentenek a következő évi keresetek vonatkozásában.

MKB Elemzési Központ