Gyermekmentő kézikönyv szülőknek - Felkészítik a szülőket a legfélelmetesebb helyzetekre

Hírek2022. nov. 30.Növekedés.hu

A „Gyermekmentő kézikönyv szülőknek – amíg a gyerekrohamkocsi megérkezik” című könyvből nem csak az életmentés alapjait sajátíthatjuk el, de azokra a kérdésekre is megkapjuk a választ, hogy mikor kell (és mikor nem) hívni a mentőket, hogyan lehet eldönteni, hogy a gyermek állapota mennyire súlyos, mit kell mondani a diszpécsernek.

A 48 fejezetben az életmentő beavatkozások bemutatásán túl helyet kapott minden olyan betegség és baleset, amely nehézséget okoz a szülőknek, a krupptól, a csípéseken át, a mérgezéseken keresztül a súlyos napégésekig.

A könyvet a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány mentőorvosai írták.Gyermekmentő kézikönyv szülőknek megvásárlásával nem csak tudást és felkészültséget lehet szerezni, hanem a Szent
Márton Gyermekmentőt is támogathatjuk.

De olvashatunk tanácsokat arról is, mi legyen az otthoni sürgősségi felszerelésben, hogyan adhatjuk be a gyógyszereket vagy miként előzhetjük meg a baleseteket és alakíthatunk ki biztonságos otthont.

A könyvet a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány mentőorvosai írták. Az alapítvány mentőegységei a szervezet 1999-es alapítása óta több mint 56 ezer bajba jutott, beteg vagy balesetet szenvedett gyermek helyszíni ellátását végezték el.

A könyv egyik szerzője, Dr. Goschler Ádám szerint a jól képzett laikus elsősegélynyújtók szerepe felbecsülhetetlen a beteg elsődleges állapotfelmérésében, a szakszerű segítségkérésben és az egyszerű, de sokszor életmentő beavatkozások elvégzésébenA könyv egyik szerzője, Dr. Goschler Ádám szerint a jól képzett laikus elsősegélynyújtók szerepe felbecsülhetetlen a beteg elsődleges állapotfelmérésében, a szakszerű segítségkérésben és az egyszerű, de sokszor életmentő beavatkozások elvégzésében

Az évi átlagosan négyezer mentés tapasztalataiból pontosan tudjuk, mennyit ér az időben megkezdett újraélesztés. A jól képzett laikus elsősegélynyújtók szerepe a beteg elsődleges állapotfelmérésében, a szakszerű segítségkérésben és az egyszerű, de sokszor életmentő beavatkozások elvégzésében felbecsülhetetlen.

mondja Dr. Goschler Ádám, a Szent Márton Gyermekmentő Közhasznú Alapítvány gyermekmentőorvosa, a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekgyógyászati Klinika Intenzív Terápiás Osztály csecsemő- és gyermek intenzív terápiás szakorvosa.

A szerzők – Dr. Goschler Ádám, Dr. Horváth Klára Phd, és Dr. Vadas Réka, akik mindannyian a Szent Márton Gyermekmentő Közhasznú Alapítvány gyermekmentőorvosai, a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekgyógyászati Klinika Intenzív Terápiás Osztály orvosai – munkájuk tapasztalataiból tudják, melyek a leggyakoribb sürgősségi helyzetek, amelyek a csecsemők és a gyermekek életveszélyes állapotához vezetnek.

Számtalan, laikusok számára szervezett oktatásuk során pedig képet kaptak arról is, hogy a szülők milyen félelmekkel néznek szembe, milyen dilemmákkal találkoznak, és mely kérdésekre keresnek leggyakrabban választ.

Éppen ezért a könyvben minden olyan „hétköznapi” vészhelyzetet is tárgyalnak, ahol felmerülhet a sürgős segítségkérés szükségessége. Így a legmodernebb ajánlások alapján ismertetik a láz- és fájdalomcsillapításra, a fülfájásra, a fejsérülésekre, a kiütésekre vagy a sebek ellátására vonatkozó irányelveket is.

A könyv megvásárlásával nem csak tudást és felkészültséget lehet szerezni, hanem a Szent Márton Gyermekmentőt is támogathatjuk, hiszen a Magyar Fejlesztési Bank segítségével az értékesítésből származó nettó bevétel már teljes egészében az alapítvány munkáját segíti: a könyv megjelentetésével kapcsolatos költségeket ugyanis a bank magára vállalta.

Milassin Levente, az MFB Marketing és Kommunikációs igazgatója szerint a könyv minden fejezete, minden ábrája empátiát, türelmet és higgadtságot sugároz, ami talán a legnagyobb segítséget jelentheti a bajba jutott gyermekek hozzátartozói számára. Minden szülő, nagyszülő vagy gyermekkel foglalkozó szakember számára nélkülözhetetlen, helye van minden családi könyvespolcon.(X)