Remek fotó III. Károly királyról, ahogy Székelyföldön várják a helyiek

Hírek2023. jún. 3.MTI

III. Károly, brit király első külföldi útja Romániába vezetett. Az uralkodónak több birtoka is van Romániában. A remek fotón látjuk, ahogy a helyiek köszöntik a királyt.

III. Károly öt napot tölt Romániában és most is erdélyi házai egyikében fog lakni.

Károly 1998 óta rendszeres vendégnek számít Romániában, Erdélyben több házat, a székelyföldi Zalánpatakon falusi gazdaságot is vásárolt, ezeket szinte minden évben felkereste. A brit királyi családnak erdélyi magyar gyökerei is vannak: a király szépanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben, és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett.

III. Károly brit uralkodó (középen) üdvözli érkezésekor a rá várakozó helybélieket székelyföldi birtoka előtt Zalánpatakon 2023. június 2-án este.III. Károly brit uralkodó (középen) üdvözli érkezésekor a rá várakozó helybélieket székelyföldi birtoka előtt Zalánpatakon 2023. június 2-án este. MTI/Kátai Edit

III. Károly király a tiszteletére rendezett fogadáson elmondta: otthon érzi magát Romániában és megszerette az országot, nagyra becsüli kultúráját, művészetét, történelmi örökségét, tájait és élővilága sokszínűségét.

Felidézte: rokoni szálak fűzik Romániához, édesapjának unokatestvére volt Mihály király, az országból 1947-ben elűzött utolsó román uralkodó. Kiemelte: 25 éve látogatja az országot, és tanúja volt fejlődésének, mély benyomást tett rá a fiatal nemzedék vállalkozó szelleme és alkotóereje minden területen, a technológiától a faluturizmusig és környezetvédelemig.

Rámutatott: Románia megőrizte falusi tájait, erdőségeit, fenntartható mezőgazdaságát és az élővilág számos olyan faját, amely Európa és a világ más vidékeiről már kipusztult - ez még értékesebbé teszi ezt az országot.