HOL MENNYIT DOLGOZNAK AZ ÉDESANYÁK?

A magyar nők szülés után kisebb arányban mennek vissza dolgozni, mint a legtöbb OECD országban. Arányaiban az EU-n belül a legtöbb édesanya Dániában és Litvániában dolgozik, a legkevesebb pedig Csehországban és Szlovákiában. A férfiak és a gyermekes anyák foglalkoztatottságának különbsége nálunk 30 százalékpont, ami jóval magasabb, mint az OECD-átlag.
 
 

Az OECD a “The pursuit of gender equality” című kiadványában számos, a nemek közötti egyenlőtlenséget számszerűsítő statisztikát megvizsgál, jelen cikk a nők szülés utáni foglalkoztatottságát tekinti át közelebbről.

Az ábra országokra bontva mutatja a férfiak és a nők foglalkoztatottsága közötti különbséget a gyermek nélküli nők – piros pontok az ábrán – és az anyák – világoskék színnel az ábrán – esetében.

Magyarországon látszik például, hogy a gyermektelen nők és a férfiak foglalkoztatottsága közt nincs érdemi különbség, míg az édesanyák körében a foglalkoztatottság megközelítőleg 30 százalékponttal alacsonyabb,
vagyis az arányokat tekintve ennyien nem mennek vissza dolgozni. Legalábbis a gyermek 14 éves koráig, a kiadvány ugyanis eddig vizsgálja az anyák munkavállalását. Így az édesanyák esetében a foglalkoztatottsági arány az országos átlag közel fele. Ennek egyik legfőbb oka a részmunkaidős és rugalmas munkahelyek alacsony száma.
 
Érdekes, hogy néhány országban
a gyermektelen nők nagyobb arányban dolgoznak mint a férfiak, ilyen például Észország, Lettország, Litvánia és Finnország.
Az Európai Unión belül
Olaszországban, Görögországban és Luxemburgban a legmagasabb a gyermek nélkül is otthon maradó nők aránya.

A teljes cikk a Pénzügyi Szemle online-on, ITT olvasható.