Az egyik leghíresebb magyar jó tanácsai

Hogyan tudjuk átélni a tökéletes élményt a munkahelyünkön, lehetséges-e úgynevezett flow-állapotba kerülni a napi feladataink elvégzése során, és hogyan tehetjük vonzóvá munkatársaink számára az elvégzendő feladatokat – erről tartott nagy siker előadást hazai bankárok előtt Csíkszentmihályi Mihály, Széchenyi-díjas pszichológus.

Hogyan érhető el, hogy elégedett, élvezettel dolgozó kollégák vegyenek körül minket – ilyen és ehhez hasonló kérdésekre próbált válaszokat adni előadásában a világhírű pszichológus, Csíkszentmihályi Mihály, a Flow- élmény, az alkotói szenvedély leírója, aki ezúttal a Budapest Institute of Banking pénzügyi és bankárképző intézet meghívására érkezett hazánkba. A pozitív pszichológia legismertebb szakembere az intézet üzletembereinek adott tanácsokat arra vonatkozóan, hogyan tudják vonzóvá tenni munkatársaik számára az elvégzendő feladatokat, és miként tudnak általános jó közérzetet biztosítani nekik a napi küzdelmek során.

Az egyik kiindulópont a Széchenyi-díjas pszichológus szerint az előttük álló feladatok megfelelő beazonosítása, és annak meghatározása, hogy

az adott munkakör elvégzésére mely munkatársaink a legalkalmasabbak.

Az első és egyúttal legfontosabb döntésünk meghozatala előtt alaposan tanácsos megvizsgálnunk, hogy mely kollégáink mely területeken mutatnak fel erősségeket, milyen feladatok elvégzése során nyújtanak jó teljesítményt, és hogy mi az, ami a leginkább motiválja őket a napi munkavégzésük közben.

E vizsgálat elvégzése után aztán sokszor előfordulhat, hogy teljesen új munkamegosztás alakul ki, és

ugyanazt a munkát, amelyet egy kollégánk unalommal, alacsony hatékonysággal végzett el, egy másik munkatárs kiválóan megoldja – épp azért, mert azon a területen jól érzi magát.

Ezzel az újfajta megközelítéssel és munkamegosztással hónapok alatt akár jelentős árbevétel-növekedést és profitemelkedés is el lehet érni egy-egy cégnél Csíkszentmihályi Mihály szerint.

Az első és legfontosabb lépés tehát: alaposan tisztába kerülni azzal, hogy beosztottjaink milyen képességekkel rendelkeznek és milyen feladatok illenek leginkább a személyiségükhöz.

A vállalaton belüli megfelelő szervezeti struktúra kiépítése a sikerhez és elégedett munkahelyi környezethez vezető út következő állomása. Ehhez Csíkszentmihályi professzor azt javasolja, hogy

a vezetők rendszeresen találkozzanak beosztottjaikkal, és kérdezzék meg őket: mely elvégzendő feladatokat találnak unalmasnak, melyeket élvezetesnek.

Egy vezetőnek kulcsfontosságú megértenie, hogy beosztottjai mely munkák elvégzése során érzik magukat elégedettnek, mely feladatokat hajtanak végre lelkesedéssel, élvezettel. Márpedig ha a munkatársaink élvezik a nap mint nap előkerülő feladatokat, akkor ugyanazt a munkát kevesebb idő alatt, és kisebb erőfeszítéssel tudják végrehajtani, így kialakul egy természetes környezet a munkahelyen is.

Az előadás során Csíkszentmihályi professzor számos olyan gondolatot is megosztott a hallgatósággal, amelyeket több, világsikert megírt könyvében részletesen kifejtett. Egyik ilyen volt a körülöttünk történő dolgok alapos megfigyelése, a külső környezet ugyanis erőteljesen visszahat munkánk minőségére.

Csíkszentmihályi Mihálynak két kötete jelent meg a napokban a fenti témakörökben A jó üzlet, az értékteremtő vállalkozás pszichológiája, illetve A futás öröme, technikák a jobb teljesítményhez címmel.