Kínában épül a világ legnagyobb fedett sícentruma

A világ legnagyobb fedett síkomplexuma épül Sanghajban.  A létesítmény lepipálja az ugyancsak Kínában 2017-ban elkészült, akkor a legnagyobbnak tartott Wanda Harbin Mall csarnokot, és háromszor akkora, mint a Dubajban épült pálya. Ilyen méretek mellett az európai fedett síközpontok labdába sem rúghatnak.

A Wintastar Shanghai 90 ezer négyzetméteres területén három különböző nehézségű lesikló pálya lesz, és 25 élményközpont, ahol azok is találnak maguknak szórakozási lehetőséget, akik nem síelnek, vagy snowboardoznak. Egyelőre valószínűleg ők lesznek többen, mert egy 2017-es adat szerint Kína közel 1,4 milliárdos lakosságának mindössze 1 egy százaléka próbálta ki a síelést. A beruházás nem titkolt célja, hogy bővítse a szabadidős és szórakozási kínálatot az egyre izmosodó, és költekezni vágyó középosztály számára.

Ez a réteg elemzők szerint 700 millió főre duzzadhat 2020-ban a 2002-es 80 millióról. A kínai gazdaság jó teljesítményének köszönhetően egyre szélesebb a tehetős középosztály, folyamatosan növekszik az életszínvonal, 600 millió embernek sikerült kitörnie a mélyszegénységből.  Változnak a fogyasztói szokások, új igények keletkeznek, ilyen többek között a sport és a szórakozás.

A kormány is szívesen áll az ügy mellé, hiszen a 2022-es pekingi téli olimpiára készülvén azt a célt tűzte ki, hogy 2025-ben 300 millióan űzzenek valamilyen téli sportot.  A kormány ösztöndíjakkal támogatja a diáksportot és ösztönzik a befektetőket, hogy kapcsolódjanak be a téli sportlétesítmények építésbe.

A világon több tucat fedett sípálya létezik, ahol az év 365 napján lehet hódolni eme szenvedélynek. Csak Európában mintegy 30 fedett síközpont várja a  sportolókat, igaz a pályák hosszúsága alig-alig éri el az egy kilométert, némelyik csak pár száz méter. 2017 óta Afrikában is felépült az első beltéri sípálya, így már minden lakott kontinensen van ilyen létesítmény.

Az első hócsarnok az ausztráliai Adelaide-ben nyílt meg 1987-ben, ennek sípályája mindössze 120 méter hosszú. Azóta a “hócsinálás” technológiájának fejlődésével, a megújuló energiaforrások bevonásával és a téli sportok népszerűségének növekedésével párhuzamosan szinte évente felépül egy-két új téli sportcsarnok valahol a világban, a legtöbb Nyugat-Európában. Az első két németországi sícsarnok megnyitását Neussban és Bottropban óriási eufória övezte. Azóta sorra jelentek meg a vetélytársak: a senftenbergi Snowtropolisra keresztelt épületkomplexum, Hollandiában pedig – mindössze néhány kilométerre a német határtól – felépült Európa legnagyobb beltéri síterepe, a landgraafi SnowWorld. 2017-ben pedig megépült a világ legnagyobb fedett sícsarnoka Kínában, a 3,5 kilométernyi pályát magában foglaló Wanda Harbin Mall.  A 2016/17-es szezonban adták át Afrika első beltéri sípályáját, így már minden lakott kontinensen van fedett sícsarnok.