Közzétette jövő évi jóslatait a Goldman Sachs – Öveket becsatolni, rázós év jön 2019-ben!

A szokásos, immár hagyományos gyakorlatnak megfelelően a Goldman Sachs, a Wall Street talán legbefolyásosabb befektetési bankja az idén is közzétette 2019-re vonatkozó makrogazdasági várakozásait.

Charles Himmelberg, a bankház stratégája meglehetősen borúlátó: “elképzelhető, hogy a részvénypiacok egy hosszan tartó lejtmenetbe lépnek be”. Figyelmeztetett arra, hogy az amerikai makrogazdasági környezet “egyre kevésbé tűnik barátságosnak”. Több mint nyolc év növekedés után a gazdasági ciklus az érett fázis végéhez érkezik. Az amerikai belföldi aktivitás – a termelés és a fogyasztás – várhatóan lelassul jövőre, ahogy a 2017-es adócsökkentések hatása elmúlik, a költségvetési megszorítások hatása viszont érvényesül. Az amerikai jegybank, a Federal Reserve folytatja kamatemeléseit, a munkaerőpiac egyre feszesebb lesz, így az inflációs várakozások is emelkednek.

Mindennek tetejébe óriási kérdőjel az amerikai-kínai kereskedelmi háború kimenetele. Kérdéses az is, hogy a Róma és Brüsszel között a jövő évi olasz költségvetési élénkítéssel kapcsolatban kialakult feszültséget hogy reagálják le az eurozóna kötvénypiacai.

A növekvő kockázatok ellenére a Goldman szerint még korai lenne “bunkerbe vonulni”, de a fokozott óvatosság nem árt. A bankház elemzői szerint a globális növekedés továbbra is viszonylag jól ketyeg majd, az Amerikán kívüli gazdasági aktivitás enyhén javulhat. Elsősorban olyan feltörekvő piacokra kell gondolni, mint Törökország, Argentína, Oroszoroszág, Dél-Afrika és Brazília.

Kína viszont bajban lesz, az amerikai büntető vámintézkedések miatt a gazdasági növekedés olyan szintre lassul, amelyet a pekingi vezetés már nem tud tolerálni. Így jó esély van arra, hogy központi intézkedésekkel próbálják meg továbbra is élénkíteni a gazdaságot. A jelenlegi ötéves terv előirányozza, hogy a reál GDP 2010 és 2020 között a duplájára növekedjen. Ehhez minimum az kell, hogy a következő két év során a GDP 6,1 százalékkal bővüljön. A bank becslései szerint a kínai növekedés jelenleg ez alatt a szint alatt van, az idei harmadik negyedévre 6 százalékot becsül a Goldman.

Kétségtelen, hogy a középtávú célok, mint például a pénzügyi szektor reformja, vagy a környezetszennyezés megállítása kívánnának némi növekedési áldozatot, rövid távon azonban nem engedhetik meg a növekedés lelassulását. Így óvatos, de határozott lépésekre számítanak Pekingtől, amelyek nyomán a GDP lassulása megáll.

Fontos tényező a globális pénzügyi játszmában az is, hogy a Fed továbbra is óvatos marad, monetáris szigorításai nem okoznak majd a piacok számára leküzdhetetlen kockázatokat. A Goldman arra számít, hogy az amerikai központi bank jövőre kettővel többször emel majd kamatot, mint amennyit a piac jelenleg beáraz. Ezzel a Fed szigorítási ciklusa nem 11, hanem 13 kamatemelésből állna.

Ennek meg is fogják fizetni a piacok az árát, főleg a tőkeéhséggel küzdő feltörekvő piacok. Vagyis azok, amelyek nagy, ráadásul dollárban denominált államadóssággal küzdenek. Tipikusan ilyen Törökország és Argentína, amelyek devizái már eddig is jelentősen gyengültek a dollárral szemben. Jó hír viszont, hogy az amerikai infláció továbbra is mérsékelt, így a Fed számára marad manőverezési lehetőség, ha úgy látja, hogy túlságosan szigorúvá válik monetáris politikája. Magyarra lefordítva ez azt jelenti, hogy megvan a lehetőségük arra, hogy ne fékezzék le túlságosan az amerikai gazdasági növekedést a kamatemelésekkel.