Mennyit költünk rezsire?

Az európai háztartások legjelentősebb költsége a lakhatás, a kontinens lakói a kiadásaik átlagosan 24,4 százalékát fordítják az otthonukra. Magyarországon ez az arány 18,8 százalék, amely érték az elmúlt évtizedben kismértékű csökkenést mutatott.

A lakossági kiadások átlagosan 24,4 százalékát emésztették fel a lakhatás költségei az Európai Unióban 2017-ben, úgy mint a bérleti díjak, a felújítás és állagmegóvás költségei vagy a rezsi kiadások.

Az Eurostat kimutatásából kiderül, hogy semmi másra nem költenek annyit az európaiak, mint az otthonukra, a fenti 24,4 százalék mellett eltörpülnek a közlekedés – 13 százalék – vagy az étkezés – 12,2 – költségei.

Az ábrán látható, hogy az egyes országok lakosai kiadásaik hány százalékát fordítják az otthonukra. A listavezető Finnország és Dánia 28,8 illetve 28,7 százalékkal, majd következik az Egyesült Királyság és Franciaország 26,7 és 26,2 százalékkal. Magyarország az arányaiban kevesebbet költők között kap helyet a maga 18,8 százalékával, ami jóval elmarad a nyugat-európai országok mutatóitól, de jelentősen magasabb, mint például a sor végén helyet foglaló Málta 10,1 százaléka.

Az elmúlt tíz év számos országban jelentős változásokat hozott a lakhatási költségek terén, Finnország például 4,8 százalékpontos emelkedést regisztrált, míg Portugáliában 3,8 százalékponttal, Hollandiában pedig 3,7 százalékponttal emelkedett a kiadások mértéke. Magyarországon 0,5 százalékpontos visszaesés volt tapasztalható, míg a legjelentősebb csökkenés Szlovákiában – 2,6 százalékpont -, Észtországban – 1,0 százalékpont – és Lengyelországban – 0,8 százalékpont – történt.

A cikk a Pénzügyi Szemle Online oldalán, ITT olvasható.