Mészáros kéri a kormány segítségét

Erőszakos vegetáriánusok köveket hajigáltak a mészárszékekre, húsfogyasztás-ellenes rajzokkal és öntapadós matricákkal csúfították el a húsboltok bejáratait Franciaországban.

Francia mészárosok levélben kértek védelmet a kormánytól az erőszakos vegetáriánusok ellen. Azzal vádolják őket, hogy a vegetáriánusok, akik kizárólag növényi alapanyagokból készítik ételeiket, megpróbálnak véget vetni az ország hagyományos húsevő kultúrájának. 

A vegetáriánusok köveket hajigáltak a mészárszékekre, húsfogyasztás-ellenes rajzokkal és öntapadós matricákkal csúfították el bejárataikat, panaszkodott a Francia Mészárosok Szövetsége.  

Az elmúlt néhány hónapban 15 hentesüzletre öntöttek vérre emlékezető vörös folyadékot.

A Szövetség elnöke, Jean-François Guihard levelében ezeket a támadásokat a terrorizmus egy formájának nevezi.

“Ezek az emberek a terror magjait akarják elhinteni. Az a céljuk, hogy a francia kultúra egy szerves részét teljes mértékben eltüntessék”. A vegetáriánusok „rá akarják erőltetni életstílusukat, sőt, egész ideológiájukat az emberek hatalmas többségére”.

A vegetáriánusok és a vegánok, akik még a tejtermékeket és a tojást sem fogyasztják, a francia népesség csupán néhány százalékát teszik ki. Egy 2016. évi felmérés úgy becsülte, hogy a francia lakosság 3 százaléka vegetáriánus.

„A vegán életstílus előnyeit hosszú ideje túlhajtja a média” jelentette ki Jean-François Guihard, aki maga sem bizonyult a mások iránti megértés élharcosának.

A francia mészárosok hagyományosan fontos szerepet játszanak a francia közösségek életében, a BBC munkatársa szerint azonban az ilyen összetűzések nem teljesen új keletűek.  Egy hentes például arról számolt be, hogy zárjait 20 évvel ezelőtt enyvvel kenték össze.

A hús-értékesítés visszaesése miatt farmerek csoportjai az elmúlt hetekben Emmanuel Macron kormányához fordultak. Segítséget kértek az ilyen, hús-ellenesnek ítélt megmozdulások megakadályozásához.

Az élelmiszer-ipari vállalatok húst nem tartalmazó termékek esetében be akarják szüntetni az olyan fogalmak használatát, mint a „szelet”, a „filé”, a „szalonna” és a „kolbász”.

A francia Parlament elutasította azt a javaslatot, amely előírta volna, hogy az iskolák konyhái hetente vegetáriánus ételeket készítsenek.

Egy vegetáriánus aktivista márciusban felfüggesztett börtönbüntetést kapott, mert Facebook-üzenetében kijelentette: az az iszlamista fegyveres, aki megölt egy mészárost, „igazságot szolgáltatott”.