Milyen programokat használhatnak a vállalkozások online számlázásra?

Már csak néhány nap van július 1-jéig, melyet követően a belföldi adóalanyoknak az általuk kiállított  a legalább 100 ezer forint áfa-tartalmú számláik adatait be kell jelenteniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV).  A kézzel írt számlákat 5 munkanapon belül, ha viszont az áfa-tartalom eléri a félmillió forintot, akkor a számlakibocsátást követő napon kell ezt megtenni.

Aki azonban számlázó programot használ, annak ezzel nincs teendője, a számlák adatai azonnal, automatikusan továbbítódnak a NAV-hoz. Feltéve, hogy a vállalkozás által használt számlázó program kompatibilis az adóhatóság rendszerével, az megfelel az aktuális jogszabályoknak – erről még most érdemes meggyőződni.

Július elsejéig minden adatszolgáltatásra kötelezettnek ellenőriznie kell, hogy az általa használt programmal a szabályoknak megfelelően teljesíteni tudja-e a számla-adatszolgáltatási kötelezettségét. Sőt a vállalkozásoknak indokolt felmérniük azt is, hogy az alkalmazott kézi számlázásról célszerű-e áttérniük számlázó program használatra, mivel az adatszolgáltatással érintett kézi számlák adatait manuálisan kell rögzíteni a NAV erre kialakított online felületén.

A NAV saját fejlesztésű, ingyenesen használható számlázó programmal, az Online Számlázóval segíti a vállalkozásokat. A javarészt kisvállalkozások számára hasznos programot a NAV azért hozta létre, hogy megkönnyítse az új szabályok betartását. Aki a NAV Online Számlázóját használja, biztos lehet a megfelelő adatszolgáltatásban.