Mit mondanak most azok, akik előre látták az előző válságot?

Csak kevesen sejtették előre a tíz évvel ezelőtt induló pénzügyi válságot, közülük négyen most elmondják, hogy mik a jelenlegi legnagyobb kockázatok, vagyis hogy a világgazdaság mely szegletéből pattanhat ki most az újabb szikra.
 
Howard Gold, a MarketWatch újságírója olyan közgazdászokat keresett, akik részben előre látták a 2008-ban kirobbant pénzügyi válság előjeleit és figyelmeztettek is a kockázatokra – olyat, aki teljes egészében képes lett volna előre jelezni az akkori eseményeket, saját bevallása szerint nem talált – majd ezeket az urakat kérdezte a világgazdaság jelenlegi rizikófaktorairól.
 
Négy szakemberrel – Gary Shilling, Jim Stack, Raghuram Rajan és John Mauldin – sikerült rövid interjút készítenie, akik egybehangzó véleményük szerint már készülnek a következő, és a nem is olyan távoli jövőben kirobbanó pénzügyi válságra.
 
Amerikai alapkamat alakulása

Véleményük szerint a bajok forrása most az éveken keresztül extrém laza monetáris politika – nulla, sőt negatív kamatok és pénznyomtatás – miatt felfújódott adósságbuborék, amely egyértelműen megjelent a feltörekvő gazdaságokban – Törökország és Argentína a két leginkább érintett ország jelenleg -, a vállalati szektorban, és az Európai Unió egyes országaiban is.

A feltörekvő országok ráadásul dollárban adósodtak el, ami így, hogy az amerikai jegybank kitartóan emeli az alapkamatot – lásd a lenti ábrát -, a dollár pedig erősödik, még sokkal fájóbb lehet.

A teljes cikk a Pénzügyi Szemle Online oldalán, ITT olvasható.