Ne felejtsen el matricát venni, mielőtt ráhajt egy autópályára!

Megfelelő díjkategóriájú e-matricát vásároltam? Pontos rendszámot diktáltam? Nem csúsztam le időben a matrica vásárlásról? Számos jogos kérdés, amelyet naponta feltesz az magának, aki rendszeresen használ fizetős útszakaszt. Cikkünkben ezekre a hibákra próbálunk megoldást kínálni az úthasználók számára. Felhívni a figyelmüket arra, hogy elindulás előtt hol érdemes tájékozódni a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-nél.

Jaj, elfelejtettem matricát venni! Bizonyára nem kevesen vannak, akik már kiáltottak így fel, amikor rádöbbentek arra, anélkül hajtottak rá egy autópályára, hogy arra díjfizetés ellenében jogosultságot szereztek volna. E feledékenység éveken át azonnal közel 15 ezer forintjába került az autósnak, idén január 1-jétől azonban azoknak a jóhiszemű úthasználóknak, akik tévedésből hajtottak fel a díjköteles úthálózatra, már 60 perc lehetőségük van arra, hogy megvásárolják az e-matricát. Amelynek a legkényelmesebb módja egy mobiltelefonos applikáció használata. Csak a 60. perc eltelte után kell pótdíjat fizetni.

A NÚSZ tapasztalatai szerint tipikus hiba, hogy nem a megfelelő díjkategóriájú e-matricát veszik meg az autósok. Hogy melyiket kellene, az a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzések (J, F.1 és S.1. mezők) alapján állapítható meg.

Még mielőtt azonban kifizetnénk az e-matrica árát, a díjkategória mellett feltétlenül ellenőrizzük a rendszám, a felségjelzés helyességét és az érvényességi időt. Személyes vásárlás esetén az ügyfél aláírásával, internetes, illetve mobilról történő tranzakció során pedig elektronikus válaszüzenetében igazolja vissza az adatok helyességét.

A vásárlás után kapott ellenőrző szelvényt, illetve nyugtázó üzenetet az e-matrica érvényességének utolsó napjától számított 2 évig javasolt megőrizni. Amennyiben azt valaki mégsem találja, akkor a NÚSZ telefonos, személyes ügyfélszolgálatain, és e-mailben az ugyfel@nemzetiutdij.hu címen kérhet tájékoztatást e-matricája pillanatnyi érvényességéről.

Előzetes bejelentést követően a nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak kedvezményesen, már az e-matrica megváltása során jogosultak arra, hogy a D2 kategóriába tartozó, azaz a 7 főnél több személy szállítására alkalmas gépjárműre a maximum 7 személyes autókra vonatkozó D1 kategóriában váltsanak e-matricát.  Ez jelentős könnyítés, hiszen például a D2 kategóriás 10 napos e-matrica október 1-jétől pont dupla annyiba, 7000 forintba kerül, mint a D1-es. 

A D2-es díjkategóriába tartozó személygépkocsi tulajdonosa vagy üzembentartója legalább 3 gyermek után családi pótlékban részesülő személy, illetve a mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal rendelkező személy vagy annak hozzátartozója (egy háztartásban élő) kell, hogy legyen.

A részleges díjmentesség kizárólag azon gépjárműre vonatkozik, illetve áll fenn, amelyet az üzembentartó bejelentése alapján a közlekedési igazgatási hatóság nyilvántartásba vett, és csakis arra az időszakra, ameddig az a nyilvántartásban részleges mentességre jogosultként szerepel.

A nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak kedvezményes e-matrica vásárlásához kiemelten fontos, hogy az üzembentartó előzetesen bejelentse a jogosultságát megalapozó adatokat a közlekedési igazgatási hatóságnál, e nélkül ugyanis nem vásárolhat kedvezményesen e-matricát.  Amennyiben mégis a D2 kategóriába sorolt járművére D1-es e-matricával közlekedik a díjköteles úthálózaton, és csak ezt követően kezdeményezi a nyilvántartásba vételét, úgy az azt megelőző közlekedése a D1 díjkategóriában jogosulatlan úthasználatnak minősül, s emiatt pótdíjfizetési felszólítást kaphat.

Arra is figyelnie kell a nagycsaládosoknak, hogy a kedvezményük igénybevételének jogosultsága a nyilvántartásba vételt követő év január 31. napjáig érvényes, az e-matricák a díjrendeletben meghatározott érvényességi idővel (heti-10 napos, havi, éves) használhatók fel. Vagyis a kedvezményes e-matrica vásárláshoz szükséges bejelentést évente meg kell újítaniuk.

Ugyanezt a mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkezőknek nem kell megtenniük. Az ő kedvezményük csak akkor szűnik meg, ha a parkolási igazolványukat visszavonják és a jogosultságukat a nyilvántartásból törlik.

Fontos tudni, hogy a nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak kedvezményével megvásárolt e-matricával közlekedve is kell fizetni, ha utánfutót vontatnak.