Német vállalatok zsarolják a lengyel farmereket

A német vállalatok elkezdték zsarolni a lengyel alma-termelőket, jelentette ki a Do Rzeczy hetilap szerint a lengyel mezőgazdasági miniszter.

A hetilap szerint több tucat alma-termesztő kisgazdaság folyamodott állami segítségért, mert az idei, kiemelkedően magas almatermés piaci túlkínálatot okozott. „Német vállalatok, amelyek meghatározóak Lengyelország léalma piacán, és világszerte értékesítik a gyümölcsből készített koncentrátumot, elkezdték zsarolni a lengyel termelőket” nyilatkozta a hetilapnak Jan Krzysztof Ardanowski mezőgazdasági miniszter. Azzal fenyegetőznek, hogy nem vásárolnak több almát azoktól, akik feleslegeiket a lengyel kormánynak adják el”.

A miniszter szerint „rendkívül sajnálatos, hogy ezek a vállalatok semmiféle elkötelezettséget nem éreznek a lengyel farmerek iránt. Ebben a helyzetben felmerül a kérdés: mi értelme volt annak, hogy az ország több milliárd zloty uniós támogatást fordított új ültetvények, feldolgozó vonalak, raktárak létesítésére?” (1 zloty =74,98 Ft)

Jan Krzysztof Ardanowski arra szólította fel az almatermesztőket, akiket a lengyel mezőgazdaság elitjének nevezett, hogy fogjanak össze és álljanak ellen a nyugati zsarolásnak. Álláspontja szerint az almafeldolgozók képesek lennének 0,35 zloty felvásárlási árat fizetni az almáért, ehelyett a lengyel farmerek arra kényszerülhetnek, hogy elfogadják a 0,1 zlotys árat.