Olaszország új gazdasági minisztere kizárja, hogy feladják az eurót

Olaszország új gazdasági minisztere, Giovanni Tria kizárta, hogy feladnák az eurót és kijelentette: figyelmét a költségvetési hiány helyett inkább a szerkezeti reformokra fordítja.

„A kormány pozíciója világos és egyöntetű” idézi a Politico.eu hírportál az olasz Corriere della Sera olasz újságot, amelyben az ország populista kormányának esküje utáni első jelentős nyilatkozat megjelent.

„Szóba sem került, hogy tervet dolgozzunk ki az euró elhagyására” mondta Giovanni Tria gazdasági miniszter. Hozzátette: „a kormány eltökélt, hogy megakadályozza bármilyen, a távozás irányába ható piaci feltétel kialakulását”.

Úgy tűnik, a miniszter nyilatkozata a pénzügyi piacok bizalmának megerősítését célozta. El akarta oszlatni azokat az aggodalmakat, amelyek az Európai Bizottságban és más EU tagállamok kormányaiban vetődtek fel azzal kapcsolatban, hogy az új olasz adminisztráció euró-ellenes lépésekre készül és össze akar csapni Brüsszellel.

Giovanni Tria elmondta a Corriere munkatársának: a kormány stratégiája „növekedés és foglalkoztatás” központú lesz egy olyan programmal, „amely szerkezeti reformokon alapul”. Olaszország „előrehaladást akar elérni az európai kormányzati program számos elemében és a bank-unió megvalósításában is.”

Tény azonban, hogy a múltban a kormányzó koalíció több tagja, így Matteo Salvini, az új belügyminiszter is bírálta az európai valutát. Mások pedig egy népszavazás gondolatát vetették fel arról, hogy Olaszország lépjen ki a pénzügyi unióból.

A győztes pártok által alakított koalíció először egy euro-szkeptikus közgazdászt, az eurót nyíltan kritizáló Paolo Savonát javasolta a gazdasági miniszteri pozícióra. Giovanni Tria azt követően kapta meg a megbízatást, hogy Sergio Mattarella  olasz köztársasági elnök Savona kinevezését megvétózta.