Önnek is mindig gondjai vannak a pénzügyekkel? – Íme 10 hasznos tanács igazi szakértőktől

Induló vállalkozásával kapcsolatban biztos számtalan jó tanácsot kapott már a barátaitól, ismerős vállalkozóktól. Íme 10 olyan javaslat, amelyet bankos szakemberek állítottak össze azoknak, akik szeretnének könnyen és jól eligazodni a pénzügyek világában.

  1. Már a vállalkozás indulásánál érdemes szemlézni és összehasonlítani a bankok ajánlatait. A havi számlavezetési díj vagy a hitelkamat azonban önmagában nem elégséges az összehasonlításhoz, mélyebbre kell néznie.
  2. Nem feltétlenül a legolcsóbb a legjobb. Fontos tudnia, hogy az adott számlavezetési díjért milyen konkrét szolgáltatásokat kap.
  3. Ha nem igazodik ki a sorok között, legjobb, ha már az elején keres egy tanácsadót, akiben megbízik és aki érhető módon elmagyarázza a részleteket.
  4. Érdemes olyan bankot választania, amelyik személyes tanácsadót biztosít a vállalkozó ügyfelei számára.
  5. Lehet, hogy egy-egy tárgyalás sok idejét elveszi, de ez a jövőben megtérülhet. Ha sikerül olyan terméket vagy szolgáltatást választania, mely a cége pénzügyi szokásaihoz leginkább illeszkedik, akkor azzal később nem csak pénzt, hanem időt is spórolhat. Ennek alapvető feltétele, hogy ne legyen rest beszélni pénzügyeiről, tegye fel az összes felmerülő kérdést!
  6. Ha a bonyolultabb pontokat, így az üzleti tevékenységét már átbeszélte kapcsolattartójával, kérdezzen rá arra is, hogy milyen távoli elérési csatornákon tudja a mindennapi pénzügyeit minél kényelmesebben, akár telefonról is intézni (például internetbank).
  7. Használja ki az elektronikus ügyintézésből eredő lehetőségeket az adókötelezettsége teljesítésekor is! Sokan nem is tudják, hogy például az EFER utalásokkal időt és pénzt spórolhatnak meg, mert kevesebb fizetési megbízást kell adniuk és csökkenő banki költségek mellett intézhetik vállalkozásuk banki átutalásait a NAV számára. EFER-szolgáltatást ma még csak néhány bank kínál, tudjon meg többet a részletekről: https://www.unicreditbank.hu/hu/vallalatok/cash-management/szamlavezetes_es_tranzakcios_szolgaltatasok/efer.html
  8. Azok közé tartozik, akik ódzkodnak a hiteltől? A jelenlegi kamatkörnyezetben mégis érdemes elgondolkodnia azon, hogy beruházásaihoz, likviditásához külső finanszírozást vegyen igénybe.
  9. Ne essen abba a hibába, hogy a bankja által küldött e-maileket olvasatlanul törli, mert ezen leveleken keresztül kaphat naprakész piaci információkat, és ismerkedhet meg új banki trendekkel vagy szolgáltatásokkal, amelyek révén gyorsabban, kényelmesebben bankolhat vagy további költségeket takaríthat meg.
  10. Manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap a biztonság, legyen szó akár az adatainkról, akár a pénzünkről. Fontos, hogy vállalkozása vagyonára is kiemelten ügyeljen! Egy káreseménynél „életmentő” lehet egy biztosítás. Fontos gazdasági érdek, hogy ha valamilyen kár éri, a lehető leggyorsabban helyreállíthassa cége napi működését . Ebben segíthet egy korszerű, a vállalkozása profiljának megfelelő vagyon- és felelősségbiztosítás.