Svájc garantáltan nyer a focivébén és az Olimpián

Egy olyan ország, amely a FIFA, az UEFA és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) székhelye, csak nyerhet a sporteseményeken.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), az Európai Labdarúgó Szövetség, valamint a NOB székhelye egyaránt Svájcban van. Az alpesi ország gazdasága így minden második évben, amikor ezeket, a világ legjelentősebb sporteseményeit megrendezik, komoly löketet kap a szövetségek révén – teljesen függetlenül attól, hogy Svájc a sportversenyeken hogy szerepel.

Mindez egy egyszerű statisztikai szabálynak tudható be. A nemzetközi szabvány szerint ugyanis a versenysorozatok árbevételét és licenszdíjait abban az országban kell elszámolni, ahol az azt szervező szövetség székhelye van. Vagyis esetünkben Svájc GDP-jét gyarapítja a két olimpiából, valamint a foci vébéből és az eb-ből befolyó pénz. A nyári Olimpia és a vele egy évben megrendezertt focivébé 0,1-0,2 százalékponttal növeli a svájci GDP-t – tette közzé becsléseit a svájci gazdasági tárca. A FIFA székhelye Zürichben, az UEFA-é Nyonban, a Genfi-tó mellett, míg a NOB székhelye Lausanne-ban található.

Szóval nyerheti nyugodtan Németország, a brazilok, vagy bárki más az idén nyáron Oroszországban megrendezendő focivébét: az esemény bevételeit úgyis Svájcban könyvelik el.