Valójában ilyen az Apple-nél dolgozni – Nem minden arany, ami fénylik

Valójában milyen az Apple-nél dolgozni? Íme egynéhány érdekes tény a dolgozóktól.

Az Apple-nek szigorú szabályai vannak a titoktartással kapcsolatban. Azaz, ha valaki beszél, azt kirúgják. Ezért sem meglepő, hogy az alkalmazottak nagyon ritkán beszélnek arról, milyen is az Alma cégnél dolgozni.

De szerencsére hála a Quora kérdező oldalnak és a Business Insider riportjainak össze lehet szedni jó pár érdekes információt arról, milyen is az Apple alkalmazottjánál lenni. Előzetesen annyi: nem minden arany, ami fénylik.

Ha az Apple elutasítja a gyakornoki munka kérelmedet, ne is próbálkozz újra.

Az Apple szoftvere megakadályozza a jelentkezőknek, hogy kétszer is jelentkezzenek a céghez, akár különböző években is. Frank Lazar a Mac szaktanácsadója azt mondja: az Apple-nél gyakornokoskodni igazi lottó ötös, ugyanis a kiválasztás nagyon válogatós. Olyan gyakornokokat keresnek, akik hihetetlen tehetségesek és a tehetségük meglátszik már az első jelentkezésnél is, és ha ezt nem tudják megmutatni pár év tapasztalat nem fog ezen változtatni.

„ Nem vesztegetjük az időnket buta emberekre”

Az UX dizájnere Luis Abreu egy hosszú állásfelvételi folyamaton esett át az Apple-nél. Ezt írta a folyamatról a blogján:

„ 3 szűrő telefonhívás, 5 FaceTime interjú, egy út Cupertino-ba 5 darab két emberes interjú, mind az öt egy napos, és egy ebéd a legújabb Café Macs-ben. A végén egy felszínes nem. Az egyik interjú közben azt mondták, hogy nem vesztegetik az idejüket buta emberekre.”

Ha az Apple-nél dolgozik 10 kiló felesleg is problémás lehet

Egy nevét nem vállaló alkalmazott így irt:

„Sokkal több a fit és szép ember az Apple-nél, mint bármelyik más munkahelyen. Hogy őszinte legyek egy kicsit már nevetséges. Majdnem mindenki nagyon atletikus, az emberek triatlonoznak, bicikli versenyekre járnak és a maratonra edzenek. Elég kemény hely ez azoknak, akiken akár extra 10 kiló is van. De közben lehet ez a hely, ahol az ember motivációt kap. Ismerek olyan kollegákat, akik majdnem 30 kilót adtak le, mert elkezdtek biciklizni járni a kollegákkal ebédszünetben.

A szemetet átnézik

Tim Su így írt az Apple titoktartásásról:

  • A termékeknek kódnevük van- senki nem hívhatja őket máshogy
  • Csapattagok, akik „speciális” csapatokban dolgoznak, nem mondják el a kollegáiknak mi a munkájuk
  • Fekete függönyökkel leterített ablakok
  • A szemeteskukákat átnézik
Rengeteget kell tapsolni 

Renee Morales egykori Apple Store specialista, azt mondja, hogy a tapsolás szinte mindennapos. „ Ha új vagy ’betapsolnak’ a csapatba. Minden meeting után taps. Ha valaki kilép, az utolsó napján megtapsolják. Ha valaki kicsit szomorú meg kell tapsolni, hogy jobban érezze magát. Szóval sok a taps.”

A kórházban is emailezni kell

Ben Farrel egykori Apple alkalmazott egy részletes blogposztjávan írt arról, miért is lépett ki:

„ Az elmúlt hetekben egy csúnya, szúnyogok által hordozott vírust kaptam el és kórházba kerültem egy kis időre. Ennek ellenére, ahelyett, hogy jobbulást kívántak volna, emailt küldtek azzal, hogy ezt a prezentációt minél hamarabb készítsem el. Még az esküvőm reggelén is telefonhívásokkal és emailekkel zaklattak, hogy küldjem el azt a riportot, amit valaki elveszített.”

Vasárnap is munkanap

Don Melton az internet technológiai osztály volt vezetője az őrült munkaidőről számolt be:

„ Vasárnap este is kemény munkanap az Apple-nél mert másnap van a vezérigazgatósági meeting. Szóval telefon elő, számítógép bekapcsolva, senkit sem érdekel ha a kedvenc tévéműsorod megy.”

Szóval, ha esetleg az Apple-nél akar dolgozni, nagyon elkötelezettnek kell lennie.