Ön kinek adja adója 1 százalékát?

e-szja2019. ápr 8.Növekedés.hu
A rovat szponzora:

Május 20-ig dönthetjük el, kinek ajánljuk fel személyi jövedelemadónk 1+1 százalékát.

Magánszemélyként idén is rendelkezhetünk arról, hogy a megfizetett adónk 1+1 százalékát melyik regisztrált szervezetnek, egyháznak, vagy kiemelt költségvetési előirányzatnak adományozzuk.

Az első 1 százalékot felajánlhatjuk például egy állatvédő szervezetnek, betegségmegelőzést segítő alapítványnak, vagy akár egy gyermekmentő szervezetnek. A +1 százalékot az elismert egyházaknak és kiemelt költségvetési előirányzatnak, a Nemzeti Tehetség Programnak adományozhatjuk.

Az szja 1+1 százalék felajánlása az adófizetőknek csupán néhány percet vesz igénybe, a kedvezményezetteknek azonban felbecsülhetetlen értéket jelent.

Hogyan ajánlhatjuk fel adónk 1+1 százalékát?

A regisztrált civil szervezetek, egyházak és a kiemelt költségvetési előirányzat megtalálhatók a a NAV honlapján. A felajánlásról – függetlenül attól, hogy a 2018-as személyijövedelemadó-bevallásunkat hogyan nyújtjuk be – a bevallással együtt vagy akár attól elkülönülten is rendelkezhetünk. De fontos, hogy ezt legkésőbb 2019. május 20-ig tehetjük meg.

A benyújtás módjai:

  • a személyijövedelemadó-bevallás részeként (elektronikusan, vagy postai úton, illetve a NAV ügyfélszolgálatain személyesen),
  • az e-SZJA felületen az online kitöltő programmal
  • a bevallástól elkülönülten (elektronikusan, vagy postai úton, illetve a NAV ügyfélszolgálatain személyesen vagy a munkáltató közreműködésével)

Ha a munkáltató vállalja, hogy összegyűjti a dolgozói rendelkező nyilatkozatát, úgy azokat május 10-ig kell átadni a munkáltatónak lezárt borítékban, ragasztott felületen aláírva. 

A rendelkező nyilatkozatán bárki jelezheti hozzájárulását, hogy nevét és elérhetőségét a megjelölt civil kedvezményezettel közölje a NAV. Az adatkezelési hozzájárulás és az adatok feltüntetése a rendelkező nyilatkozaton önkéntes, nem feltétele az érvényes rendelkezésnek.

Az szja 1 százalék felajánlására jogosult civil szervezetek listája itt érhető el.

Az szja +1 százalék felajánlására jogosult egyházak és a kiemelt előirányzat listája itt érhető el.