Ön kinek adja adója 1 százalékát?

e-szja2019. ápr 8.Növekedés.hu
A rovat szponzora:

Május 20-ig dönthetjük el, kinek ajánljuk fel személyi jövedelemadónk 1+1 százalékát.

Magánszemélyként idén is rendelkezhetünk arról, hogy a megfizetett adónk 1+1 százalékát melyik regisztrált szervezetnek, egyháznak, vagy kiemelt költségvetési előirányzatnak adományozzuk.

Az első 1 százalékot felajánlhatjuk például egy állatvédő szervezetnek, betegségmegelőzést segítő alapítványnak, vagy akár egy gyermekmentő szervezetnek. A +1 százalékot az elismert egyházaknak és kiemelt költségvetési előirányzatnak, a Nemzeti Tehetség Programnak adományozhatjuk.

Az szja 1+1 százalék felajánlása az adófizetőknek csupán néhány percet vesz igénybe, a kedvezményezetteknek azonban felbecsülhetetlen értéket jelent.

Hogyan ajánlhatjuk fel adónk 1+1 százalékát?

A regisztrált civil szervezetek, egyházak és a kiemelt költségvetési előirányzat megtalálhatók a a NAV honlapján. A felajánlásról – függetlenül attól, hogy a 2018-as személyijövedelemadó-bevallásunkat hogyan nyújtjuk be – a bevallással együtt vagy akár attól elkülönülten is rendelkezhetünk. De fontos, hogy ezt legkésőbb 2019. május 20-ig tehetjük meg.

A benyújtás módjai:

  • a személyijövedelemadó-bevallás részeként (elektronikusan, vagy postai úton, illetve a NAV ügyfélszolgálatain személyesen),
  • az e-SZJA felületen az online kitöltő programmal
  • a bevallástól elkülönülten (elektronikusan, vagy postai úton, illetve a NAV ügyfélszolgálatain személyesen vagy a munkáltató közreműködésével)

Ha a munkáltató vállalja, hogy összegyűjti a dolgozói rendelkező nyilatkozatát, úgy azokat május 10-ig kell átadni a munkáltatónak lezárt borítékban, ragasztott felületen aláírva. 

A rendelkező nyilatkozatán bárki jelezheti hozzájárulását, hogy nevét és elérhetőségét a megjelölt civil kedvezményezettel közölje a NAV. Az adatkezelési hozzájárulás és az adatok feltüntetése a rendelkező nyilatkozaton önkéntes, nem feltétele az érvényes rendelkezésnek.

Az szja 1 százalék felajánlására jogosult civil szervezetek listája itt érhető el.

Az szja +1 százalék felajánlására jogosult egyházak és a kiemelt előirányzat listája itt érhető el.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.