5700 milliárd forint készpénzen ül a lakosság

Hírek2018. okt 11.Növekedés.hu

A lakosság kezében lévő készpénz egy év alatt ezer milliárd forinttal nőtt, jelenleg mintegy 5700 milliárd forintot tesz ki. Ennek egy részének államkötvénybe fektetése jobban függetlenítené az országot a külföldi befektetőktől. Mutatjuk a jegybank friss adatait. Az MNB kiszámolta, mennyit hozott a konyhára a kamatcsökkentés: az alapkamat hét százalékról 0,9 százalékra csökkentése tavaly év végéig

1600 milliárd forint megtakarítást jelentett, idén pedig megközelíti a 800 milliárd forintot.
Erről Matolcsy György, a jegybank elnöke tájékoztatta a Parlament gazdasági bizottságát. Az alapkamat mérséklése 2012 végén kezdődött, és nemcsak a kereskedelmi bankok kamatszintjét csökkentette, amivel olcsóbbá tette a hitelezést, hanem lejjebb vitte az állampapír hozamokat is. Az állampapírok referenciahozama jelenleg – a futamidőtől függően – 1,83-tól 3,84 százalék, a diszkontkincstárjegyek esetében pedig még mindig mínusz a kamatláb, vagyis a vásárlók még fizetnek is, hogy a magyar államot hitelezzék. A jegybank elnöke kiemelte, hogy 2013-tól a hosszú futamidejű állampapírok hozama 560 bázisponttal, a rövid futamidejűeké 680 bázispontot csökkent. Matolcsy György a háztartások kezében lévő 5700 milliárd forintnyi készpénzállománnyal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy 2010 óta két és félszeresére nőtt, és
jó lenne, ha ennek egy jelentős részét állampapírok vásárlására fordítanák,
így a készpénzállomány növekedésének egy részét át lehetne emelni az állampapír-piacra. Az államadósságban a devizahitel arányát 18 százalékra sikerült csökkenteni, és az lenne kívánatos, ha ez az arány nulla lenne – mondta Matolcsy György. A Növekedési Hitelprogrammal (NHP) kapcsolatban kiemelte, hogy együttesen mintegy 40 ezer mikro-, kis- és középvállalkozás jutott több mint 2800 milliárd forint összegű finanszírozáshoz. A program a gazdasági növekedést is támogatta, az NHP együttesen 2,5 százalékkal járult hozzá a GDP növekedéséhez. A jegybank adatai szerint a fix kamatozású, minősített lakásbarát hitelek az új folyósítású lakáshiteleknél már mintegy 60 százalékot ér el.
A fix kamatozás felé szeretnék eltolni a vállalkozások hiteleit is,
ezért indítja az MNB az új kkv-hitelezési programját, az NHP fixet januárban ezer milliárd forintos kerettel. Az MNB kalkulációja szerint évente tíz százalékkal növekedhet a vállalati hitelezés, ami nem vezet a gazdaság túlfűtöttségéhez.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.