A hétvégén nézze majd meg ezt a filmet

Hírek2018. jan 7.Növekedés.hu

Filmajánlónkban Hitchcock egyik remekművének letöltését ajánljuk a hétvégére. Ebben a filmben számos technikai újítást próbált ki és alkalmazott.  Szédülés (1958, USA) Alfred Hitchcock életműve igen csak sajátos: úgy vált az egyik legismertebb rendezővé, hogy egész életében banális témákhoz nyúlt. A forrásai elsősorban ponyvaregények voltak. A Psycho például egy Robert Bluch könyvön alapszik, és mivel Hitchcock nem akarta, hogy a film nagy fordulata idő előtt kitudódjon, a premier előtt felvásárolta a regény összes példányát. Bár munkássága elemezgetésekor az utókor szívesen megfeledkezik róla, de a maga korában Hitchcock felhőtlen szórakoztatást nyújtott. Az alkotásai többségét eleve áthatja a rendező sajátos humora. Lehet, hogy egy cseppet felszínesebb volt, mint sok egekig magasztalt művész-filmes, viszont velük ellentétben a brit születésű direktor munkássága halhatatlan. A filmjei értelmezéséhez ugyanis nem kell elemzéseket olvasni: ma is épp olyan szórakoztatóak, mint a bemutatásuk idején. Ebből a fantasztikus életműből viszont a Szédülés kilóg egy kicsit, de nem rossz értelemben. Ugyan a sztori ezúttal is „csak” egy helyre kis bűnügyi történet, szereplői azonban nem a tipikus Hitchcock-i figurák. Ahogy a cselekmény halad, lassacskán mély kétségbeesés fogja el őket, vezetőjük pedig a földön túli irracionalitás lesz. Ironikus, de a Szédülés a rendező egyik legmélyebb filmje. Pedig, ahogy mondtuk, a sztori pofonegyszerű: adott egy elbocsájtott rendőr, akit egykori osztálytársa megkér, hogy figyelje meg a feleségét, mivel a hölgy egyre furcsábban viselkedik. Hogy mi történik ezután, azt már nem áruljuk el. A csattanóit mesélje el maga a film. Nekünk nincs is más dolgunk, mint felhívni a figyelmet Hitchcock briliáns technikai újítására. Hogy érzékeltesse a szédülés, a tériszony érzetét, egyszerre használta a zoom-ot és a fahrt-ot (vagyis a kameramozgást). Ez az optikai trükk azóta filmek egész sorában köszönt vissza. Az 1958-ban készült film főszereplői James Stewart és a Madarak című remekműből ismert Kim Novak. (képünkön)

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.