Ajánló: Kovásznai György animációs filmrendező életművéről nyílt kiállítás

Hírek2018. júl 10.Növekedés.hu

Kovásznai Avantgárd animáció & festészet címmel nyíló kiállításával emlékezik a 35 éve elhunyt festőművészre és animációs filmrendezőre az Ybl Budai Kreatív Ház. Az életmű kiemelkedő filmjeiből, festményeiből, rajzaiból álló válogatás a 60-as évektől a 80-as évekig kínál betekintést a korszakot egyedi hangon dokumentáló műfaji szintézisbe. Kovásznai György a 20. századi magyar művészet kiemelkedő alakja, 1934-ben született Budapesten. A modernizmusból kiinduló, a 80-as évek neoexpresszionizmusát a 70-es években már

megelőlegező festőművész, különleges kísérleti animációs filmek alkotója, emellett író és költő.
Kovásznai 1983-ban, 35 éve halt meg. Életműve az akkori időszakot jellemző betiltások és elhallgatások miatt háttérbe szorult. A művész korszakalkotó munkássága napjainkban azonban egyre nagyobb népszerűségnek örvend, köszönhetően annak, hogy az elmúlt években megtörtént az életmű professzionális feldolgozása. Kovásznainak a magyar vizuális művészet történetében egyedülálló munkásságát, amely egyszerre tartalmazott festészeti és animációs filmes anyagot is, először 2010-ben a Magyar Nemzeti Galériában mutatták be. 2011-ben pedig a Szépművészeti Múzeumban a világhírű dél-afrikai művész, William Kentridge videóinstallációjával együtt mutatták be Kovásznai György animációs rövidfilmjeit.
Az Ybl Budai Kreatív Házban most megnyíló emlékkiállításon filmjeihez kapcsolódó munkáiból láthatnak válogatást.
Kovásznai egész élete során különféle megoldásokkal kísérletezett annak érdekében, hogy Budapest különleges atmoszféráját megragadja: a festményfilmektől egészen az animációs dokumentumfilmekig terjed a skála. A kiállítást a kurátor Iványi-Bitter Brigitta művészettörténész, a Kovásznai Györgyről szóló monográfia szerzője nyitotta meg. A hidegháború vége után két évtizeddel, az aszinkronitás és a párhuzamos modernitások, a globális assemblage korában élnünk kell azzal a különleges történelmi lehetőséggel, hogy
a hidegháborús időszak művészeti produkciói – akár nyugaton, akár keleten keletkeztek – egymással összemérhetők közös referenciatartományuk, a modernizmus talaján.
Kovásznai György művészete nem izolált jelenség. A hidegháborús Európa művészetének történetében ideje, hogy elfoglalja az őt megillető helyet – vallja a kurátor, Iványi-Bitter Brigitta.
A tárlatnak otthont adó, frissen felújított Ybl Budai Kreatív Ház (a volt Vízház) idén májusban nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.
A teljes megújulásnak köszönhetően a fennállása alatt hosszú évtizedekig zárt épület egy pezsgő, nyitott közösségi térré vált. Helyszínt ad kortárs kiállításoknak, keleti kultúrát bemutató tárlatoknak, színes rendezvényeknek. A vendégeket a folyamatosan megújuló és változatos programkínálat mellett kávézó és terasz is várja a Duna-parton. A Kovásznai György munkásságának emléket állító kiállítás július 22-ig várja a látogatókat az Ybl Budai Kreatív Házban.

SIKERSZTORIK
Richard Branson: a mindennapi sportolás készít fel a sikerekre
Branson szerint egy nap nem múlhat el sport nélkül. Napi kétszer teniszezik, illetve emellett minden nap 40 percen át súlyt is emel. A Bloomberg legfrissebb adatai szerint a 2000-ben lovaggá ütött angol üzletember 5,3 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.
Siker2019. ápr 20.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.