Ez alapján döntse el, cégre veszi-e meg az autóját

Pénzügyek2019. jan 31.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A személygépkocsi-vásárlás felelősségteljes döntés egy magánszemély vagy egy vállalkozás életében. Az egyik legfontosabb tényező az ár, amelyet nagymértékben befolyásol az áfa. A legkedvezőbb választáshoz több lehetőség is van, a szabályok viszont bonyolultak – mondta a Növekedés.hu-nak Vira Sándor okleveles forgalmi adószakértő, a Saldo Zrt. igazgató helyettese.

Számos lehetőség közül választhat egy magánszemély vagy egy cég, ha autót szeretne beszerezni. Ám sokan nem tudják, hogy nem csak az ár, a szín, a típus és a teljesítmény a mérvadó, hanem az általános forgalmi adó is, hiszen ettől is függ, mekkora lesz a végső summa. Lapunk Vira Sándor okleveles forgalmi adószakértő segítségével vizsgálta meg, hogy milyen opciók közül választhat a vevő.

Belföldről történő személygépkocsi beszerzés

Amennyiben új személygépkocsit vásároltunk belföldön, úgy bizonyosan olyan számlát kaptunk, amelyben a teljes beszerzési értéket áfa terheli. Kivétel az alól annak a járműnek a megvásárlása, amelyet az autókereskedő cég bemutató autóként használt néhány hónapot, mert ez esetben áfa felszámítása nélkül vásárolhatjuk meg a járművet. Ez nem jelenti azt, hogy az áfa összegével csökkeni fog a vételár, hiszen ez esetben a kereskedő sem igényelhette vissza a jármű beszerzés áfa-ját. Gyakorlatilag csak a kereskedő által realizált hasznon áfa tartalmával csökkenhet a vételár.

Ha a járművet használtan magánszemélytől szereztük be, akkor áfa fizetés nem kerülhet szóba, azért mert az eladó nem képzi alanyát az áfa-nak.

Ha olyan cégtől vásárolunk, ahol a járművet saját célra használták (tárgyi eszközként) szintén nem számítanak fel áfát az értékesítéskor, mivel azt adómentesnek minősíti az Áfa törvény. Kivétel ez alól, ha a cég, akitől vásároltuk a járművet bérbeadáshoz, vagy taxizáshoz használta a járművet, mert ez esetben 27 százalékos áfa terheli az eladási árat. Autókereskedőtől történő használt jármű vásárlás esetében legtöbbször, úgynevezett árrés adózású számlát kapunk. Ez esetben nem a teljes vételár az áfa köteles, hanem csak a kereskedő haszna.

Az Európai Unión kívülről történő személygépkocsi beszerzés  

Az EU-n kívüli országból történő személygépkocsi beszerzése függetlenül attól, hogy kitől vásároljuk vagy, hogy milyen az életkora a járműnek – áfa köteles (és 10 százalék vámköteles). Az adót a vámhatóság veti ki, akár a magánszemély akár cég az importőr.

Az Európai Unió területéről történő személygépkocsi beszerzés

Az EU másik tagállamából történő beszerzés esetében igen bonyolult az áfa-kötelezettség meghatározása. Gyakorlatilag csak áfa szakértők tudják teljes biztonsággal megállapítani az egyes beszerzések áfa kötelezettségét. A magánszemély vásárlónak belföldön nem kell adót fizetnie a használt autónak az EU-más tagállamából történő beszerzése miatt. Azonban az új, illetve újszerű autók esetében sajnos minden esetben áfa-t kell fizetnie a magánszemélynek akár cégtől, akár másik magánszemélytől vásárolta a gépkocsit. Az áfa-t a forgalomba helyezés előtt kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak megfizetni.

Újszerűnek az a jármű minősül, ami még nem futott 6000 km-t, vagy 6 hónapnál kevesebb ideje van forgalomba helyezve külföldön.

Ha magyar vállalkozás vásárolja az új vagy újszerű személygépkocsit, akkor a behozatalkor az áfa bevallásban kell a beszerzés után 27 százalékos áfát vallania, amelyet csak akkor vonhat le, ha tovább értékesítési célra, vagy bérbeadáshoz, vagy taxizáshoz vásárolja a járművet. A beszerzés utáni adófizetési kötelezettség független attól, hogy magánszemélytől vagy cégtől történik a beszerzés. Amikor a magyar vállalkozás külföldi magánszemélytől vásárolja meg a használt járművet (amely nem újszerű), akkor a beszerzéskor nem keletkezik belföldön áfa fizetési kötelezettség. Ha a vállalkozás viszont külföldi cégtől vásárolja meg, úgy a következő feliratokkal találkozhat a számlán: „adómentes értékesítés” vagy „használttermékre vonatkozó árrés szabályozás”.  

Amennyiben a számlán az adómentességre utaló megjegyzés szerepel, úgy a jármű beszerzése után belföldön 27 százalékos áfát kell bevallani és megfizetni. Levonási joga itt is csak az esetben van a vállalkozásnak, ha a járművet taxizáshoz vagy bérbeadáshoz használja.

Ha a számlán a használttermék árrésadózására utaló kifejezés található, úgy belföldön nem kell a jármű beszerzése miatt áfa-t fizetni. Viszont előfordulhat, hogy a külföldi cég számláján a saját országának áfa kulcsával forgalmi adó kerül felszámításra. E körülmény valamilyen adózási ismeret hiányára utal akkor, ha a beszerző belföldön áfa adóalanynak minősülő gazdálkodó. E helyzetet tisztázni kell a beszerzés során a külföldi eladóval.  Szakértőnk kiemelte: a bonyodalmas szabályok miatt az adóhatóság évtizedek óta kiemelt figyelmet fordít a személygépkocsik belföldre történő behozatala miatt fizetendő áfa-ra. A magánszemély járműbeszerzésével kapcsolatos szabályok egyértelműen meghatározhatók, viszont a vállalkozásoknak érdemes a beszerzést megelőzően tanácsadást is igénybe venniük egy forgalmiadó-szakértőtől.

A személygépkocsit megvásárolhatjuk egy összegben, hitelre, vagy lízingszerződés keretében, illetve a járművet használhatjuk úgynevezett tartós bérlet konstrukcióban.

Az egyösszegű vásárlás és a hitelből történő vásárlás esetén a vevő a rá áthárított áfa-t nem vonhatja le. Ez alól kivételek a korábban említett esetek, amikor is a vevő bárbeadáshoz vagy taxizáshoz használja majd a járművet.

A lízing

Az olyan lízing szerződés esetében, amely szerződésben egyértelműen rendelkeztek arról, hogy a lízingbe adó a szerződés végén tulajdonjogot szerez a jármű felett (zárt végű lízing) szintén nem vonhatja le az adót a lízingbe vevő, csak a korábban említett két esetben. Azonban az úgynevezett nyíltvégű pénzügyilízing szerződésnél a vevő az egyes lízing díjak áfa tartalmát levonhatja a vállalkozás. Nyílt végű lízing esetében rendre elővételi jogot kap a lízingbe vevő a lízing futam idejének végén.

Két választási lehetőség van a lízingelő vállalkozásnak. Vagy útnyilvántartást vezet a tulajdonos és az üzleti út arányában vonja le az adót, vagy nem vezet, és az adó 50 százalékát vonja le.

Nyilván mindenkinek a kedvezőbb beszerzési megoldást célszerű választania.

A tartósbérlet

E konstrukció esetében is ugyanazok a levonási szabályok, mint a nyíltvégű pénzügyilízing esetében. A kedvező adólevonási szabályok miatt, a piacon szinte csak a tartósbérlet vagy a nyíltvégű pénzügyilízing konstrukciót választják a vevők.  A jármű beszerzését a vállalkozások úgynevezett értékcsökkenési leírással számolják el. Értékcsökkenési leírást kell alkalmazni az egyösszegű beszerzésnél, a hitelből történő beszerzésnél és a nyílt és zártvégű lízing esetében is. Általában a személygépkocsira évente 20 százalék amortizációt számolnak el, azonban ez eltérő lehet, ha a lízing futamideje kevesebb mint öt év. Nyilván az értékcsökkenés mértékéről a vállalkozónak egyeztetnie kell a könyvelőjével is. A tartósbérleti szerződések esetében a bérleti díjak számolhatók el költségként, ez esetben amortizáció nincs.

A személygépkocsi tulajdonlása miatt a vállalkozásnak cégautó adót kell fizetnie. Az adó összegét a jármű környezetvédelmi besorolása és a teljesítménye alapján kell meghatározni.

Egy 120 lóerős új személygépkocsi éves adója körülbelül 105 ezer forint, ezt havi bontásban kell megfizetnie a vállalkozásnak. Szakértőnk szerint fontos szempont a vállalkozásoknál – főleg, hogy a cafeteria fajtái beszűkültek –, hogy a személygépkocsi magáncélú használta adómentességet élvez. Így az egyébként üzleti célú személygépkocsinak dolgozó részére történő magáncélú használatba adása kvázi cafeteria elemként használható, amelynek gyakorlatilag nincs személyi jövedelemadó és járulék vonzata.   BGA

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.