36 lebilincselő tény Szingapúrról, a világ legversenyképesebb országáról

Elemzések2021. márc. 9.Csizmadia NorbertA világ 100 térKÉPben

A világ egyik legkisebb nemzetállama (városállama), de globális szinten is egyedülálló. 50 év alatt a világ legversenyképesebb országa lett, ahol kiemelkedő szerepe van az oktatásnak, valamint a fenntartható technológiai fejlesztéseknek is.

Az elmúlt 50 évnek az egyik fontos receptje abból állt, hogy Szingapúr kihasználta a földrajzi helyzetét és az oktatásra, tudásra, technológiára és fenntarthatóságra építette hosszú távú vízióját. Egy rövid összefoglaló az "oroszlánvárosról", a szingapúri városálomról 36 pontban.

Szingapúr valójában 64 szigetből áll: a fő szigetből és 63 kis szigetből.Forrás: Shutterstock

1. Szingapúr valójában 64 szigetből áll: a fő szigetből és 63 kis szigetből.

2. Területe 683 négyzetkilométer, a világ 20 legkisebb országa között szerepel, az USA területe 15.000-szer nagyobb.

3. Szingapúr területén összesen több mint 3000 kilométernyi út van, amelyet, ha "kinyújtanánk" akkor Szingapúrtól Hongkongig érne.

Szingapúr területén összesen több mint 3000 kilométernyi út van, amelyet, ha "kinyújtanánk" akkor Szingapúrtól Hongkongig érne.

Szingapúr a három városállam egyike (Vatikán és Monaco mellett), de az egyetlen sziget városállam.

4. Szingapúr szanszkritul Oroszlánvárost jelent.

5. Szingapúr a három városállam egyike (Vatikán és Monaco mellett), de az egyetlen sziget városállam.

6. 1965-ben vívta ki függetlenségét, vezetője Lee Kuan Yew több mint 40 éven át irányította az országot, és legfontosabb célkitűzése volt, hogy a harmadik világból az elsőbe emelje Szingapúrt.

7. Ma Szingapúr a világ legversenyképesebb országa.

8. Szingapúr az üzleti tevékenység folytatása szempontból a legegyszerűbb és egyben a legversenyképesebb hely az egész világon.

Start-up ökoszisztéma Szingapúrban

Start-up ökoszisztéma Szingapúrban

Ma Szingapúr a világ legversenyképesebb országa.Forrás: A-Star, 2017.

9. Az egy főre jutó GDP 60 500 USD, ami a harmadik legmagasabb a világon.

10. A munkanélküliségi ráta 2 százalék alatt van.

11. Szingapúrban minden hatodik ember 1 millió USD (nagyjából 300 millió forint) vagy annál nagyobb vagyonnal rendelkezik, ami a legmagasabb a világon.

12. Az oktatás tekintetében Szingapúr kiemelkedik: itt a legjobb a matematika és a természettudományos oktatás a világon és az OECD globális oktatás rangsorát is vezeti.

13. A szingapúri National University of Singapore egyeteme Ázsia legjobb egyeteme, és a világ ranglista alapján a 32. helyen szerepel.

A szingapúri National University of Singapore egyeteme Ázsia legjobb egyeteme, és a világ ranglista alapján a 32. helyen szerepel.Forrás: Shutterstock

14. Szingapúr 2015 óta a világ első "okos-országa" (Smart Nation).

15. Szingapúr rendelkezik a világ leggyorsabb átlagos internetsebességével.

16. A szingapúriak a leggyorsabb gyalogosok a világon, akik körülbelül 6,15 km/h sebességgel járnak.

17. Szingapúr városállama mintegy 5 354 000 lakossal büszkélkedhet, amely négyzetkilométerenként több mint 7000 embert jelent, ezzel a világ harmadik legsűrűbben lakott országa.

18. A lakosság összetétele 74 százalékban kínai, 13,4 százaléka maláj, 9,2 százaléka indiai és 3 százalék vegyes etnikumú.

19. Szingapúrban négy hivatalos nyelv van: az angol a kínai, a maláj és a tamil.

20. Van egy ötödik nyelv is, a helyi nyelv, amelyet "szingllish"-nek neveznek: hivatalosan 27 "szinglish" szó szerepel az oxfordi szótárban.

21. Szingapúr az Egyesült Arab Emirátusok mellett a világ legerősebb útlevelével rendelkezik.

22. A szingapúriak nagyon udvariasak és erre jó okuk van. A kormány az "Országos Udvariassági Kampány" (amely az 1970-es évek óta zajlik) jómodort tanított a lakosságnak. 2001-ben márkajelzést kapott, és ma már jobban ismert "Szingapúri Kedvesség Mozgalom" néven.

Szingapúr lakosságának több mint 80 százaléka kormány által épített és támogatott lakásokban él.Forrás: Shutterstock

23. Szingapúr lakosságának több mint 80 százaléka kormány által épített és támogatott lakásokban él.

24. Az életminőség szempontjából Szingapúr és Svájc a világ 2 vezető országa. 

25. A szingapúri lakosok várható élettartama az egyik leghosszabb Ázsiában, átlagosan várható élettartama 84 év.

26. A szingapúri katonai szolgálat két évig kötelező a szingapúri középiskola befejezése után. És minden évben a katonáknak 40 éves korukig vissza kell térniük edzeni!

27. A világ második legnagyobb kikötőjével rendelkezik. A világ tengeri kereskedelmének jelentős része itt halad keresztül.

28. A szingapúri Changi repülőteret 2016 óta folyamatosan választják a világ legjobb repülőterének.

Szingapúr a világ legzöldebb városa –
a Changi repülőtér és a Parkroyal zöld és innovatív építészeti megoldásai

Szingapúr a világ legzöldebb városa – a Changi repülőtér és a Parkroyal zöld és innovatív építészeti megoldásaiForrás: Shutterstock
Szingapúr a világ legzöldebb városa, a városállam 30 százaléka zöld, és különösen fontos a kertek szerepe.Forrás: Shutterstock

29. Szingapúr a világ legzöldebb városa, a városállam 30 százaléka zöld, és különösen fontos a kertek szerepe. Az UNESCO világörökség része az 1987-ben alapított trópusi orchidea kert is és itt található a világ első éjszakai állatkertje.

30. Szingapúrban minden év november 7-én van a faültetések napja. Amikor Szingapúr fákat ültet, azokat stílusosan teszi. 2012-ben a kormány a mesterséges napenergiával működő fák sorát nyitotta meg 50 méter magasan a "Garden by the Bay" projekt keretében, amely mára kulturális és turisztikai szimbólum is.

Garden by the Bay

Forrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock

31. A szingapúri Nemzeti Stadionban, egy "óriási lombkorona" található, amely a világ legnagyobb visszahúzható kupolája is egyben (312 méter átmérőjű), és 55.000 szurkolót képes védeni a mindennapos eső elől. A tető gigantikus kivetítőnek is használható.

32. Szingapúrnak megvan a maga egyedülálló módja a Feng Shui tiszteletére: a Suntec City  fejlesztésében álló tornyok tenyérré formálódnak, és itt található a a világ legnagyobb szökőkútja is, amely a "Vagyon és gazdagság" kútjaként ismert.

33. A fúziós gasztronómia Szingapúrban született és innen indult el a 1900-as évek elején.

34. Szingapúrban naponta 2 új étterem nyílik.

Szingapúrban naponta 2 új étterem nyílik.Forrás: Shutterstock

35. Szingapúrban nem gurulhat 10 évesnél idősebb autó az utakon. Az autótulajdonosoknak a saját autójuk használatához 150 százalékos adót kell fizetniük.

36. Szingapúr úttörő volt az első F1 éjszakai verseny megrendezésében.

A szerző a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) kuratóriumi elnöke.