36 lebilincselő tény Szingapúrról, a világ legversenyképesebb országáról

Elemzések2021. márc. 9.Csizmadia NorbertA világ 100 térKÉPben

A világ egyik legkisebb nemzetállama (városállama), de globális szinten is egyedülálló. 50 év alatt a világ legversenyképesebb országa lett, ahol kiemelkedő szerepe van az oktatásnak, valamint a fenntartható technológiai fejlesztéseknek is.

Az elmúlt 50 évnek az egyik fontos receptje abból állt, hogy kihasználta a földrajzi helyzetét és az oktatásra, tudásra, technológiára és fenntarthatóságra építette hosszú távú vízióját. Egy rövid összefoglaló az "oroszlánvárosról", a szingapúri városálomról 36 pontban.

Forrás: Shutterstock

1. Szingapúr valójában 64 szigetből áll: a fő szigetből és 63 kis szigetből.

2. Területe 683 négyzetkilométer, a világ 20 legkisebb országa között szerepel, az USA területe 15.000-szer nagyobb.

3. Szingapúr területén összesen több mint 3000 kilométernyi út van, amelyet, ha "kinyújtanánk" akkor Szingapúrtól Hongkongig érne.

4. Szingapúr szanszkritul Oroszlánvárost jelent.

5. Szingapúr a három városállam egyike (Vatikán és Monaco mellett), de az egyetlen sziget városállam.

6. 1965-ben vívta ki függetlenségét, vezetője Lee Kuan Yew több mint 40 éven át irányította az országot, és legfontosabb célkitűzése volt, hogy a harmadik világból az elsőbe emelje Szingapúrt.

7. Ma Szingapúr a világ legversenyképesebb országa.

8. Szingapúr az üzleti tevékenység folytatása szempontból a legegyszerűbb és egyben a legversenyképesebb hely az egész világon.

Start-up ökoszisztéma Szingapúrban

Forrás: A-Star, 2017.

9. Az egy főre jutó GDP 60 500 USD, ami a harmadik legmagasabb a világon.

10. A munkanélküliségi ráta 2 százalék alatt van.

11. Szingapúrban minden hatodik ember 1 millió USD (nagyjából 300 millió forint) vagy annál nagyobb vagyonnal rendelkezik, ami a legmagasabb a világon.

12. Az oktatás tekintetében Szingapúr kiemelkedik: itt a legjobb a matematika és a természettudományos oktatás a világon és az OECD globális oktatás rangsorát is vezeti.

13. A szingapúri National University of Singapore egyeteme Ázsia legjobb egyeteme, és a világ ranglista alapján a 32. helyen szerepel.

Forrás: Shutterstock

14. Szingapúr 2015 óta a világ első "okos-országa" (Smart Nation).

15. Szingapúr rendelkezik a világ leggyorsabb átlagos internetsebességével.

16. A szingapúriak a leggyorsabb gyalogosok a világon, akik körülbelül 6,15 km/h sebességgel járnak.

17. Szingapúr városállama mintegy 5 354 000 lakossal büszkélkedhet, amely négyzetkilométerenként több mint 7000 embert jelent, ezzel a világ harmadik legsűrűbben lakott országa.

18. A lakosság összetétele 74 százalékban kínai, 13,4 százaléka maláj, 9,2 százaléka indiai és 3 százalék vegyes etnikumú.

19. Szingapúrban négy hivatalos nyelv van: az angol a kínai, a maláj és a tamil.

20. Van egy ötödik nyelv is, a helyi nyelv, amelyet "szingllish"-nek neveznek: hivatalosan 27 "szinglish" szó szerepel az oxfordi szótárban.

21. Szingapúr az Egyesült Arab Emirátusok mellett a világ legerősebb útlevelével rendelkezik.

22. A szingapúriak nagyon udvariasak és erre jó okuk van. A kormány az "Országos Udvariassági Kampány" (amely az 1970-es évek óta zajlik) jómodort tanított a lakosságnak. 2001-ben márkajelzést kapott, és ma már jobban ismert "Szingapúri Kedvesség Mozgalom" néven.

Forrás: Shutterstock

23. Szingapúr lakosságának több mint 80 százaléka kormány által épített és támogatott lakásokban él.

24. Az életminőség szempontjából Szingapúr és Svájc a világ 2 vezető országa. 

25. A szingapúri lakosok várható élettartama az egyik leghosszabb Ázsiában, átlagosan várható élettartama 84 év.

26. A szingapúri katonai szolgálat két évig kötelező a szingapúri középiskola befejezése után. És minden évben a katonáknak 40 éves korukig vissza kell térniük edzeni!

27. A világ második legnagyobb kikötőjével rendelkezik. A világ tengeri kereskedelmének jelentős része itt halad keresztül.

28. A szingapúri Changi repülőteret 2016 óta folyamatosan választják a világ legjobb repülőterének.

Szingapúr a világ legzöldebb városa –
a Changi repülőtér és a Parkroyal zöld és innovatív építészeti megoldásai

Forrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock

29. Szingapúr a világ legzöldebb városa, a városállam 30 százaléka zöld, és különösen fontos a kertek szerepe. Az UNESCO világörökség része az 1987-ben alapított trópusi orchidea kert is és itt található a világ első éjszakai állatkertje.

30. Szingapúrban minden év november 7-én van a faültetések napja. Amikor Szingapúr fákat ültet, azokat stílusosan teszi. 2012-ben a kormány a mesterséges napenergiával működő fák sorát nyitotta meg 50 méter magasan a "Garden by the Bay" projekt keretében, amely mára kulturális és turisztikai szimbólum is.

Garden by the Bay

Forrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock

31. A szingapúri Nemzeti Stadionban, egy "óriási lombkorona" található, amely a világ legnagyobb visszahúzható kupolája is egyben (312 méter átmérőjű), és 55.000 szurkolót képes védeni a mindennapos eső elől. A tető gigantikus kivetítőnek is használható.

32. Szingapúrnak megvan a maga egyedülálló módja a Feng Shui tiszteletére: a Suntec City  fejlesztésében álló tornyok tenyérré formálódnak, és itt található a a világ legnagyobb szökőkútja is, amely a "Vagyon és gazdagság" kútjaként ismert.

33. A fúziós gasztronómia Szingapúrban született és innen indult el a 1900-as évek elején.

34. Szingapúrban naponta 2 új étterem nyílik.

Forrás: Shutterstock

35. Szingapúrban nem gurulhat 10 évesnél idősebb autó az utakon. Az autótulajdonosoknak a saját autójuk használatához 150 százalékos adót kell fizetniük.

36. Szingapúr úttörő volt az első F1 éjszakai verseny megrendezésében.

A szerző a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) kuratóriumi elnöke.