Csengdu: Kína kreatív és kulturális fővárosa

Elemzések2021. ápr. 8.Csizmadia NorbertA világ 100 térKÉPben

Csengdu, Szecsuán fővárosa, Kína egyik fő pénzügyi, közlekedési és kommunikációs központja. 14 312 négyzetkilométernyi területén 16 millió fő él.

Forrás: Shutterstock

Csengdu és környéke a bronzkor óta a kínai élet és kultúra jelentős és virágzó központja volt. Körülbelül 40 mérföldre a várostól északnyugatra található a taoizmus központja és szülőhelye. A "bőség földjeként" ismert Csengdu síkságon található ma Kína negyedik legnépesebb városa.

Előrejelzések szerint 2030-ra a világ 14. legnagyobb városa lesz.

Forrás: Shutterstock

Csengdu, az utóbbi időszak egyik legnagyobb nyertese

A nagyváros gazdasági növekedési üteme kétszerese volt az országos átlagnak. A bérek 25 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint a tengerparti területeken, az utóbbi időben azonban 2019-ben rekordszámú befektetést és turistát vonzott. Új vasutak, új bővülő metróhálózat és az új (második) légiterminál a "Chengdu Shuangliu" nemzetközi repülőtere egyre jobban bekapcsolódott a globális körforgásba. Egyre több ország nyit konzulátust Csengduban, és a világ 500 legnagyobb vállalatából 200 nyitott regionális központot a városban.

Szecsuán központja mar már a kreatív iparágaknak köszönhetően a GDP több mint 10 százalékát fordítja kreatíviparági fejlesztésekre, és egyben a divat, a filmipar és a dizájn központja.

8 tényező, ami sikeressé tette Csengdut:

1. Csengdu, mint pénzügyi központ;
2. Csengdu, mint kreatív HUB, a design, a divat, a film központja;
3. Csengdu, mint diplomáciai HUB;
4. A szecsuáni konyha központja;
5. Panda Power: Az óriáspandák lakhelye;
6. Új légiközlekedési HUB központ;
7. Vállakozási epicentrum;
8. Kína óriási zöld kertvárosa: az egyik legélhetőbb város Kínában.

A World Urban Forum minden második évben kerül megrendezésre, és 2020. februárban Abu Dhabi adott otthont a Fórumnak. Itt találkoztam Csengdu város standjával, amely az egyik legkreatívabb és leglátványosabb stand volt, a világ vezető városai közül, amely átfogóan mutatja be a várost.

Csengdu úgy hirdette magát, mint a:

• nemzetközi kulturális turizmus, a kreativitás, a turizmus, a sportesemények, a zene, a kiállítások és konferenciák kínai központja,
• a legkreatívabb kínai város,
• a top 10 vállalkozó város Kínában,
• az egyik leginnovatívabb kínai város,
• az önkéntesek városa,
• itt található a világ legrégebbi működő iskolája, a „"Chengdu Sishi High School"
• az első 5G audió-vizuális kontroll platform központja,
• Kína legélhetőbb megavárosa,
• inkubációs centrum az intelligens gyárak, a pénzügyi technológia és a bio-medicina ipar központja, digitális pénzügyi és blockchain technológiai központja,
• a 10 ősi kínai város egyike,
• Csengdu teaházairól, a taoizmussal való kapcsolatáról és az ebből fakadó kultúráról is ismert, amely hangsúlyozza a hagyományokat, a természet fontosságát és a pihenést,
• 150 múzeum, 26 színház, 95 művészeti galéria, 2000 bár és szórakozóhely, és 3463 könyvesbolt található a városban,
• a CNN Travel Channel a világ 15 legboldogabb helyének szavazta meg,
• a város, amely a híres óriási pandáknak ad otthont, amelyek nyugati és északi hegyekben élnek, így a világ egyik leggyorsabban növekvő turisztikai célpontja. Óriási pandakutató-bázisa évente több ezer látogatót vonz, és ennek a veszélyeztetett fajnak a megőrzésével tett erőfeszítéseivel nemzetközi hírnévre tett szert.


Forrás: Shutterstock

Kulturális HUB és fenntartható, élhető város

Csengdu az UNESCO Világörökség része, 150 múzeummal, több mint 2000 bárral és éjszakai klubbal, egyre növekvő divatiparral és jövedelmező zenei szektorral rendelkezik. Csengdu világszínvonalú zenei tehetségeket táplált, például mint Li Yundi zongoraművész, valamint a csengdu születésű hegedűsök, mint Ning Feng és Hu Kun. Kiváló énekesek kezdték karrierjüket Csengduban, köztük Li Yuchun, Jane Zhang és Han Hong.

Csengdu Kína könyvesboltok fővárosaként is ismert, több mint 3400 üzlettel. Könyvesboltjai fontossá váltak a kultúra népszerűsítésében és az állampolgárok bevonásában, különféle kulturális tevékenységek biztosításával.


Forrás: Shutterstock

Csengdu víziója, amelyet a város "A Nyugati Kulturális Kreativitási Központ építésének tervében 2017–2022" vázol fel, az, hogy Kínában továbbra is fontos kreatív és kulturális központ legyen.

Jövőképe, hogy 2022-re a város 100 globálisan befolyásos innovatív tervező otthona legyen.

Ezen felül 10 milliárd RMB értékű kulturális és kreatív befektetési alapot hoz létre kulturális és kreatív ágazatának népszerűsítésére, különös tekintettel a film-, média-, reklám- és divatiparra.

A kulturális és kreatív iparágakat a pozitív életmód és az új városfejlesztés előmozdításának fontos módjának tekintik Chengdu-ban.

• A kínai "Tianfu Culture" életmód, amely a kultúrát és esztétikát, valamint az életképeséget helyezi előtérbe, amely egyaránt ott van a városi kertek, épületek és közterületek és művészeti központok tervezésében is.

• Csengdu továbbra is a zöld város hírnevére épít, új városi zöldútjával, a városi természeti környezet fellendítése érdekében.

• A Jinjiang Green Road gyalogos és kerékpáros út Chengduban. 386 kulturális erőforrást és látnivalót fed le a városban, létrehozva egy kulturális folyosót, összekapcsolva az ipari klasztereket, a kulturális turizmust, a sportot és az agrárgazdaság hálózatát.

• A "Panda Project", Kína és Franciaország együttműködésével építette meg a "Panda Planet Culture and Creative Parkot". A területhez tartozik egy természettudományi múzeum, amelyet a pandák életének vizsgálatával foglalkozik.

• Az összes nyugati, japán és koreai vállalat egyidejűleg elkezdett fejleszteni Csengduban. A városvezetés létrehozta a "YOU Chengdu: életmód és esztétika térképét", egy olyan életmódalkalmazást, amely online és offline egyaránt népszerűsíti a kulturális turizmust.


Forrás: Shutterstock

Skandináv Management Egyetem Csengduban

Chengdu északi részén található a Nordic International Management Institute (Nimi). Ahogy Willem Burgers, dékán fogalmaz:

"Ez Kína Rómája. Kulturálisan ez a régi Kína, gazdasági szempontból ez az új."

Burgers és élettársa, Per Jenster, a 70-es évek óta dolgoznak Kínában. Biztosak benne, hogy legalább 10 000 hallgató érkezik a világ minden tájáról. Az új 16.000 lakásos környéken, amelynek neve "Nordic City" lesz, a hallgatók és a helyiek együtt élnek majd.

Védelemipar

Chengdu Kína második legnagyobb vadászrepülőgép-bázisa. 50 éve védelemipari központ. A kiemelkedő programok közé, a kínai első modern repülőgép a J-10 és a lopakodó J-20 vadászgép, amelyek először 2012 januárjában repültek. Chengduban található a kínai katonai repülőgépek tervezése.

Ha Csengdu és Csunking összeér, azaz hogyan válhat a Cheng-Yu városklaszter Kína gazdasági növekedésének egyik húzójává?

Csengdu és Csunking városklaszterének ötlete a Peking-Tianjin, valamint Shenzen-Guangdong-Hongkong-Makaó várostömörülések mintájára született meg. Az újonnan alakuló egyesülés jó infrastruktúrával, sok tehetséggel és csúcstechnológiával is el van látva, amelynek köszönhetően jó eséllyel pályázik a "Kína nyugati szilícium-völgye" címére. Chengdutól csupán 269 km-re keletre fekszik Csunking – ami földrajzilag és kulturálisan is hasonló városnak tekinthető.

A jövőben a két város közös és harmonikus jövő elé nézhet, miután 2020-an úgy határoztak, hogy egy városklaszterré olvasztja a két várost, és Cheng-Yu néven való városfúzióra tettek javaslatot.

Így lehet majd Csunking, Chengdu és további 14 város az ország negyedik gazdasági "erőműve".

A Chengduban található Tianfu nemzetközi repülőtér lehet Kína egyik legnagyobb kereskedelmi repülőtere, amikor 2021 nyarán megkezdheti működését. Ez nagyban elősegítheti a tengerektől elzárt terület fejlődését, és egy új légi gazdasági zóna alakulhat ki. Ez lesz az ország első polgári repülési demonstrációs parkja, repüléstechnikai bázissal, innovatív tehetséggondozó és technológiai központtal.

Cheng-Yu városi klaszterterület közvetlenül az Övezet és Út (BRI) mentén fekszik, amely a Kelet-Ázsiától Európáig terjedő fejlesztési és infrastrukturális folyósó nagyszabású projektje, és amelynek célja a beruházási és kereskedelmi partnerségek elmélyítése Kína és Ázsia, Afrika és Európa országai között. Csunking és Csengdu is kulcsfontosságú központja az új Selyemút kiterjedt vasúti hálózatának, amely Kína délnyugati részét köti össze Európával. A 10 500 km-es transzkontinentális vasúti összeköttetés, a Chengdu-Europe Express Rail, amely Csengdutól Nürnbergig közlekedik, például a leggyorsabb eurázsiai áruszállítási útvonal.

A Cheng-Yu városi klaszter hatalmas gazdasági potenciálja azonban nemcsak a kiterjedt vasúti közlekedési hálózatra épül.

A hi-tech iparában rejlő lehetőségek is kiemelten magasak, amelyek megalapozzák számára a Kína nyugati szilícium-völgyévé alakulását.

Csengdu több száz szoftveralapú vállalkozásnak ad otthont, beleértve az online angol oktatási platformot, a Baicizhant és a fényképszerkesztő alkalmazást, a Camera360-at, Csunking pedig hatalmas hardveriparn, amely olyan informatikai óriásokat vonzott be, mint a HP, a Foxconn, a Quanta Computer és az Inventec. A hi-tech szektor önkormányzati beruházásainak támogatásának köszönhetően Csengdu olyan vezető kínai technológiai óriásokat is meg tudott nyerni magának, mint például a Tencent, az Alibaba amelyek mindegyike vagy kutatóközpontot, vagy leányvállalatot hozott létre a városban.

Eközben hardverorientált keleti szomszédja, Csunking volt Kína harmadik legnagyobb mobiltelefongyártó bázisa 2019-ben. Kombinálva Csengdu vezető szerepét a szoftverfejlesztésben és Csunkingét a hardvergyártásban jól kiegészítve egymást segíthetnek Kína folyamatosan fejlődő technológiai iparágának.

Az effajta kezdeményezések a többnyire hi-tech vállalatok mozgásának és működését segíthetik abban, hogy Cheng-Yu könnyebben fejlődjön a Kína nyugati Szilícium-völgyévé. Például a Shine Tech, a 2009-ben alakult chengdui dróngyártó cég májusban együttműködési megállapodást írt alá a Chongqing Építészeti és Technológiai Egyetemmel, hogy közösen hozzanak létre Csunkingban egy személyzet nélküli légi jármű-innovációs központot és képzési bázist a drón-technológiák népszerűsítésének érdekében. A mesterséges intelligencia vállalat pedig, a CloudWalk Technology egyik leányvállalatát Csunkingból Csengduba költöztette.

Csengdu arra jó példa, hogy az ősi kulturális és technológiai adottságaira építve, sikeresen adaptálja azt a 21. században, ahhoz, hogy Kína egyik legvonzóbb, legélhetőbb, legkreatívabb központja legyen.

A szerző a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) kuratóriumi elnöke.