A digitális nomádok a világgazdaságban az innováció és a kreatív ipar meghatározó szereplői.

Holnap jelenik meg az első, magyar nyelvű könyv a digitális nomádokról, de kik is ők?

Digitális nomádok azok a személyek, akik a telekommunikációs eszközök és internet segítségével dolgoznak, helytől és időtől függetlenül, mert a munkakörük lehetővé teszi, hogy rugalmas munkaidőben, a világon bárhol elvégezzék a feladatukat, ezzel pedig egy teljesen rendhagyó és független életvitelt biztosítanak maguknak.

A digitális nomádok egy sajátos szubkultúrát alkotnak. Teljesen máshogy használják a várost, mint a turisták és a helyi lakosok. Számuk viszont évről évre exponenciálisan növekszik és mára mintegy 36 millió fős közösséget alkotnak világszerte. Kormegoszlás arányában 26-50 év közöttiek, közel 20 százalékuk családos, ami azt is mutatja, hogy a szakmai elhivatottság, a digitális nomád életmód és a család is összeegyeztethető.

A digitális nomádok főként programozók, kreatív munkát végeznek a kreatív- és kulturális iparágakban dolgoznak, és számos grafikus, webfejlesztő, újságíró és blogger található köztük. Számukra a helyfüggetlenség a legnagyobb előny. Egy digitális nomád évente akár 5 helyszínen is dolgozik.

A helyválasztás nagyon fontos számukra – elsősorban a szélessávú internet elterjedése, az olcsó lakhatási költségek, az izgalmas és pezsgő városi vagy természeti környezet, az éghajlat, és természetesen az időeltolódás is pozitív tényező lehet számukra.

Például, ha egy európai, Indonéziában, Bali szigetén a tengerparton egy közösségi co-working helyen befejezi a munkáját, Európában akkor kezdődik a nap az időeltolódás miatt. Egy kutatás kimutatta, hogy a digitális nomádok - akik átlagosan heti minimum 40 órát dolgoznak - sokkal jobban el tudják választani a munkát a szabadidőtől azokhoz képest, akik egy helyen, egy irodában dolgoznak.

A legjobb helyek a nomádok számára

A digitális nomádok statisztikájával kapcsolatban a Digital Nomad Survey, a Nomad List közösségi adatbázis és a Spoathome digitális nomádok indexe adhat segítséget. A Didigtal Nomad Survey, 2016-ban készítette el az első kiterjedtebb felmérését 600 válaszadó részvételével. A kutatás arra kereste a választ, hogy mi jellemzi ma leginkább a digitális nomádokat.

A felmérés eredménye, hogy 64 százalékuk férfi, és 36 százalékuk nő, 55 százalékuk kapcsolatban él, 24 százalékuk több, mint nyolc éves szakmai tapasztalattal rendelkezik, 29 százalékuk a marketing területén, 33 százalékuk a programozás területén és 28 százalékuk a design területén dolgozik. 44 százalékuk egy-három hónapos időtávban, 32 százalékuk kettő-négy hetes időtávban és 25 százalékuk egy-két hetes távlatában dolgozik a világ valamelyik szegeltében digitális nomádként. Arra a kérdésre, hogy hova utaznának, a válasz egyszerű: bárhová, ami jó és inspiratív környezetet jelent számukra.

Melyik hónapban, hol a legjobb digitális nomádnak lenni?

Forrás: datarevenue

A digitális nomádok számára legfontosabb a biztonság, a gyors internet, az időjárás, a társasági élet, és a táj/hely szépsége. A kreativitás alapja, ahogy Csíkszentmihályi Mihály is fogalmaz a "kíváncsiság, és a szépség szeretete".

A legtöbb digitális nomád utazó az Egyesült Államok fiatal kutatói és szoftverfejlesztői között vannak.

A Nomad List adatbázisa

Hogy hol a legjobb digitális nomádnak lenni, a legjobb, legsokoldalúbb adatbázist erre a kérdésre a Nomad List közösségi adatbázisa adja. 2019 januárjában közel 100.000 nomád véleményével, közel egymillió kapcsolódó információval.

A Nomad List egy közösségi visszajelzéseken alapuló rangsor, ahol a felhasználók különböző kritériumok szerint osztályozzák a világ városait és az így kialakult közösségi véleményekből készül egy összesített lista a városok népszerűségéről. Az alapító, Pieter Levels elsősorban a hozzá hasonló digitális nomádok számára indította el az oldalt, mára széles körben népszerűvé vált a kezdeményezése. A rendszer 250 ezernél is több adatpontot gyűjt a világ több mint 1200 városából. Az adatok segítségével az utazó könnyen kiválaszthatja a számára legoptimálisabb várost a kívánt preferenciák alapján.

A rangsor jelentős változásokat mutat az évszakok váltakozásával is. Nyáron az Egyesült Államokban és Európában található városok kerülnek a népszerűségi rangsor élére, télen pedig a délkelet-ázsiai és dél-amerikai városok.

Digitális nomád helyszínek

Forrás: nomadlist

A legnépszerűbb digitális nomád helyszínek

Ázsiában: Chiang Mai, Phuket, Krabi,Colombo, Penang, Bali (Ubud), Canggu Bali, Siem Reap, Cebu, Európában: Liszabon, Barcelona, Budapest, Belgrád, Berlin, Prága, Madrid, a Latin-Amerikai kontinensen: Cartagena, Buenos Aires, Mexikóváros, Cancun a legnépszerűbbek.

Budapest kiemelkedő helyen szerepel a Nomad List rangsorában

Európában a digitális nomádok második kedvenc helye Barcelona mögött Budapest. Az időjárás, a gyors internet, az alacsony megélhetési költségek és alacsony albérletárak, a jó közlekedési lehetőség, az angol-nyelvismeret, a pezsgő kulturális élet, gasztronómia, és a közösségi irodák sokszínűsége valamint minősége emeli a fővárosunkat a többi európai város elé.

A Digitális nomádokról magyar nyelven

A "digitális nomád", mint életforma és munkavégzési forma (különösen a posztcovid időszakban) egyre fontosabbá válik a jövőben. Angol nyelven egyre több könyv jelenik meg a legpraktikusabb információk összegyűjtésével. Tavaly például a népszerű útikönyvkiadó a Lonely Planet is megjelentetett egy speciális útikönyvet a digitális nomádokról. Magyar nyelven nem jelent meg könyv erről a témakörről, egészen mostanáig. 2021. május 19-én a Pallas Athéné Könyvkiadónak köszönhetően Rachael A. Woldoff és Robert C. Litchfield Digitális nomádok című könyvének magyar nyelvű bemutatója megtekinthető lesz a Pallas Athéné Könyvkiadó honlapján.

A szerző a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) kuratóriumi elnöke.