Mit mondanak most azok, akik előre látták az előző válságot?

Elemzések2018. szept 26.Növekedés.hu

Csak kevesen sejtették előre a tíz évvel ezelőtt induló pénzügyi válságot, közülük négyen most elmondják, hogy mik a jelenlegi legnagyobb kockázatok, vagyis hogy a világgazdaság mely szegletéből pattanhat ki most az újabb szikra.

Howard Gold, a MarketWatch újságírója olyan közgazdászokat keresett, akik részben előre látták a 2008-ban kirobbant pénzügyi válság előjeleit és figyelmeztettek is a kockázatokra - olyat, aki teljes egészében képes lett volna előre jelezni az akkori eseményeket, saját bevallása szerint nem talált - majd ezeket az urakat kérdezte a világgazdaság jelenlegi rizikófaktorairól.
 
Négy szakemberrel - Gary Shilling, Jim Stack, Raghuram Rajan és John Mauldin - sikerült rövid interjút készítenie, akik egybehangzó véleményük szerint már készülnek a következő, és a nem is olyan távoli jövőben kirobbanó pénzügyi válságra.
 


Amerikai alapkamat alakulása

Véleményük szerint a bajok forrása most az éveken keresztül extrém laza monetáris politika - nulla, sőt negatív kamatok és pénznyomtatás - miatt felfújódott adósságbuborék, amely egyértelműen megjelent a feltörekvő gazdaságokban - Törökország és Argentína a két leginkább érintett ország jelenleg -, a vállalati szektorban, és az Európai Unió egyes országaiban is. A feltörekvő országok ráadásul dollárban adósodtak el, ami így, hogy az amerikai jegybank kitartóan emeli az alapkamatot - lásd a lenti ábrát -, a dollár pedig erősödik, még sokkal fájóbb lehet.

A teljes cikk a Pénzügyi Szemle Online oldalán, ITT olvasható.

 

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.