Mit mondanak most azok, akik előre látták az előző válságot?

Elemzések2018. szept. 26.Növekedés.hu

Csak kevesen sejtették előre a tíz évvel ezelőtt induló pénzügyi válságot, közülük négyen most elmondják, hogy mik a jelenlegi legnagyobb kockázatok, vagyis hogy a világgazdaság mely szegletéből pattanhat ki most az újabb szikra.

Howard Gold, a MarketWatch újságírója olyan közgazdászokat keresett, akik részben előre látták a 2008-ban kirobbant pénzügyi válság előjeleit és figyelmeztettek is a kockázatokra - olyat, aki teljes egészében képes lett volna előre jelezni az akkori eseményeket, saját bevallása szerint nem talált - majd ezeket az urakat kérdezte a világgazdaság jelenlegi rizikófaktorairól.
 
Négy szakemberrel - Gary Shilling, Jim Stack, Raghuram Rajan és John Mauldin - sikerült rövid interjút készítenie, akik egybehangzó véleményük szerint már készülnek a következő, és a nem is olyan távoli jövőben kirobbanó pénzügyi válságra.
 


Amerikai alapkamat alakulása

Véleményük szerint a bajok forrása most az éveken keresztül extrém laza monetáris politika - nulla, sőt negatív kamatok és pénznyomtatás - miatt felfújódott adósságbuborék, amely egyértelműen megjelent a feltörekvő gazdaságokban - Törökország és Argentína a két leginkább érintett ország jelenleg -, a vállalati szektorban, és az Európai Unió egyes országaiban is. A feltörekvő országok ráadásul dollárban adósodtak el, ami így, hogy az amerikai jegybank kitartóan emeli az alapkamatot - lásd a lenti ábrát -, a dollár pedig erősödik, még sokkal fájóbb lehet.

A teljes cikk a Pénzügyi Szemle Online oldalán, ITT olvasható.