Innovációs támogatás és „startup-hitel” a piacra lépéshez

Fejlesztés2018. jún 19.Növekedés.hu

Két, kis összegű, innovatív kkv-nek szóló támogatási konstrukcióval rukkolt elő az MFB. Mindkét termék két részből, támogatásból és hitelből, és persze saját erőből áll össze. Az egyik kombinált hitel a piacra lépést segíti, és akár már 5 milliós projektekre is vonatkozhat, a másik a vállalati IT-rendszerek fejlesztését (beleértve a mobil és felhő megoldásokat) támogatja. Ez utóbbi akár 2,5 millió forintos projektösszegtől elérhető. Nézzük a legtöbbeket érintő, piacra lépést támogató konstrukció részleteit. Talán sohasem volt olyan kedvező az induló vállalkozások helyzete, mint ma. Kockázati tőke oldalról már 2017 eleje óta kaphatnak pár milliós pénzt a legkisebb, éppen kidolgozott ötlet fázisban lévő, vagy csak kicsivel előrébb tartó projektek is az MFB kockázatitőke programjából, a Hiventures alapkezelőtől. Ez azonban nem zárja ki azt, hogy egy frissen indult vagy akár néhány éve működő innovatív cég 40százaléknyi uniós támogatással kombinált, szuper-kedvezményes mikrohitelt is felvehessen kiemelt projektjeire – szintén az MFB segítségével. De persze azok a csapatok is jelentkezhetnek, akik kockázati tőkét nem tudnak, vagy épp nem akarnak igénybe venni.

Új terméke,szolgáltatása keres piacot, illetve vevőt?

Ráadásul a konstrukció kifejezetten a nagyon innovatív és fiatal vállalkozások – kissé talán elkoptatott szóval: startupok, vagy inkább innovatív kkv-k – lehető legfontosabb kihívására próbál támogatást és mellé ingyenes, azaz kamatmentes hitelt adni. E kiemelt hitelcél pedig a piac felmérése és a piacra lépés az új termék(ek)kel vagy szolgáltatással-szolgáltatásokkal. Egy ilyen munkánál természetesen mindig rengeteg a teendő és sok a bizonytalansági tényező, ám egy jó üzleti tervre végre nem csak kockázati tőke, ismerősi kölcsön, üzleti angyalok befektetése vagy épp az alapítók vagyonának elzálogosítása lehet a megoldás. Hanem végre a kis cégek vállalati hitelt is kaphatnak ilyen célra, méghozzá az ilyen kis összegeknél sohasem látott, kedvező feltételekkel. Például mindössze egy százalékos kamattal, akár 3,5 éves türelmi idővel és nyolc éves futamidővel! Túl szép hogy igaz legyen? Nem így van. Mert létező dologról van szó. Melyik ez a konstrukció? Megérkezett az MFB Pontokra az akár pályázati szakértők nélkül is, nagyon egyszerűen igényelhető GINOP-3.1.2-8.2.4-16 számú, tehát vissza nem térítendő támogatást és hitelrészt is tartalmazó, úgynevezett vegyes támogatási konstrukció. A részletek ismertetését a legfontosabbal kezdjük: mire vehető fel?

Mire használható fel a GINOP-3.1.2-8.2.4-16?

– Piaci információk beszerzése (piacelemzés, piacfelmérés, piackutatás, ügyféladatbázis igénybevétele, amely önállóan azonban nem támogatható tevékenység), – IKT termékek és szolgáltatások ágazati specifikációja, testre szabása, továbbfejlesztése, tesztelése, – új IKT termék verziók és szolgáltatások kapcsán fejlesztői és tesztkörnyezet kialakítása, fejlesztői és felhasználói kézikönyvek elkészítése, – nemzetközi szakkiállításokon, konferenciákon, egyéb rendezvényeken (pl. termékbemutatókon, szoftverbemutatókon, B2B partnertalálkozókon) való részvétel, – piacra jutás támogatása (marketing tevékenységek, egyéb piacra jutáshoz kapcsolódó szolgáltatások igénybevétele), – tanácsadás igénybevétele, beleértve a szoftver és IT szolgáltatás lokalizációt (fordítás és honosítás) és a külpiaci megjelenést lehetővé tevő online fejlesztést (pl.: több nyelven elérhető), – szerzői jogi, szabadalmi és iparjogvédelmi dokumentáció honosítása, – külpiaci tevékenységért felelős, belföldön foglalkoztatott munkatárs(ak) tevékenysége.

Melyek a főbb feltételei, költségei?

A konstrukciót tehát IKT (információs és kommunikációs technológiák) ágazatban működő gazdasági társaságok (fő tevékenységük ez) igényelhetik, amelyek, kkv-nak minősülnek. A költségek igen kedvezőek, hiszen a kezelési költség: 0 Ft, a rendelkezésre tartási jutalék: 0 Ft, az előtörlesztési jutalék: 0 Ft, a szerződésmódosítás díja: 0 Ft. A hitelrész kamata végig fix, egy százalékos!

Milyen kondíciókkal vehető fel?

A saját forrás legalább 10 százalékos, a vissza nem térítendő támogatás 40 százalékos lehet. A projekt teljes költségének a fele pedig az egy százalékos kamatú, legfeljebb 8 éves futamidejű hitelből finanszírozható. Fontos, hogy az igényelhető kölcsön összegének meg kell haladnia a vissza nem térítendő támogatás összegét.

Mekkora az igényelhető támogatás összege?

A vissza nem térítendő támogatási összeg 2 millió Ft – 40 millió Ft közötti

Mekkora az igénylehető hitelösszeg?

A hitelösszeg további 2,5-50 millió Ft között lehet.

Mennyi a rendelkezésre tartási és a türelmi ideje?

Rendelkezésre tartási idő: a projekt fizikai befejezésétől számított legfeljebb 12 hónap, de nem lehet több mint a Kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 36 hónap Türelmi idő: A rendelkezésre tartási idő végétől számított legfeljebb 6 hónap, de nem lehet több mint a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 42 hónap. Fontos, hogy a projektet legfeljebb 24 hónap alatt be kell fejezni, illetve a 8 évnyi futamidő a szerződéskötéstől számítódik. (X)

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.