Vállalati IT-re kicsiknek is jár támogatás és hitel az MFB-nél!

Fejlesztés2018. jún 21.Növekedés.hu

Vállalati informatikai és kommunikációs rendszerek fejlesztését támogatja IT-s cégek számára egy újszerű, uniós támogatással kombinált mikrohitel, ami 2,5 és 68 millió forint közti projektekre ideális. Nálunk nincs gond azzal, hogy ötletünk, friss meglátásunk legyen. Nem egy, nem kettő, hanem több száz, jól kidolgozott ötlet és elképzelés vár arra a startup világban, hogy megvalósítsák. Ezek mintegy kétharmada ráadásul valamilyen szoftveres szolgáltatás-fejlesztés, többségében B2B, azaz vállalati megoldás. A támogatások és kedvezményes hitelek fejlesztői most erre a területre fókuszálnak végre. Azaz akinek van egy értelmes szoftveres elképzelése, az közel sem csak 100 milliós tőkebevonásban gondolkodhat. Egy friss termékre nem is lehet ilyen sok pénzt elkölteni. A kifejlesztés pár milliós, pár tízmilliós projekt. Egy-egy ilyen elképzelés napvilágra hozását segíti most egy friss, egyszerűsített uniós támogatással és hitellel kombinált konstrukció. Ezúttal tehát nem csak termék és szolgáltatás bevezetésére vagy piacra vitelére, de IKT (infokommunikációs), jellemzően szoftveres, esetleg hardveres fejlesztésekre, mobilfejlesztésekre is lehet pályázni igen

kis összegű, akár egymilliós támogatásért. Mellé pedig akár 1,25 milliós olcsó hitelért, mindössze negyedmilliós önerő mellett. Emellett akár egy ilyen kis projekt is indítható felhőalapú és egyéb online vállalati szolgáltatások, megoldások terjesztésére és bevezetésére, ha ez a kkv-k körében történik.
Tehát végre-valahára a friss, vagy fiatal és innovatív kkv-k, sőt mikrovállalkozások számára közel sem csak kockázati tőke, ismerősi kölcsön, üzleti angyalok befektetése vagy épp az alapítók vagyonának elzálogosítása (szabad felhasználású hitelekkel) lehet a megoldás. Hanem végre a kis cégek, kifejezetten rájuk szabott vállalati hitelt is kaphatnak ilyen célra, kiegészítve vissza nem térítendő támogatásokkal. Mi több, igen kedvező feltételekkel: évente csupán egy százalékos kamattal, nyolc éves futamidővel. Lényeges, hogy a GINOP-3.2.2-8.2.4-16 számú kombinált hitel konstrukció egyszerűen, egy elektronikus kitöltő programon keresztül, elvben pályázatíró szakértők nélkül is megigényelhető (A vissza nem térítendő támogatás és a kölcsön együttesen, közös támogatási kérelem benyújtásával igényelhető.). A lényeget már összefoglaltuk, de nézzük, egészen pontosan miről is van szó.

Mire használható fel a GINOP-3.2.2-8.2.4-16 vállalati IKT fejlesztés, terjesztés, bevezetés ajánlata?

– Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések támogatása. – Felhőalapú és egyéb online vállalati szolgáltatások, megoldások terjesztése és bevezetése a kkv-k körében. Konkrétan milyen tevékenységek támogatottak? A fent leírt mindkét célterület esetében azon megoldások támogathatóak, melyek az alábbi funkcionális területekre vonatkoznak:
 1. Vállalati CRM, értékesítés terület;
 2. Gyártási terület;
 3. Humán erőforrás menedzsment és bérszámfejtés;
 4. Kontrolling és döntéstámogatás;
 5. Beszerzési, logisztikai terület;
 6. Táv- és csoportmunka támogatás;
 7. Pénzügyi, számviteli terület;
 8. Internetes értékesítés
 9. Internetes megjelenés
 10. Munkafolyamat-irányítási megoldás
 11. Elektronikus iratkezelési megoldás;
 12. Tudásmenedzsment specializált megoldás.
Melyek a konstrukció főbb feltételei, költségei? A konstrukciót tehát IKT (információs és kommunikációs technológiák) ágazatban működő gazdasági társaságok (fő tevékenységük ez) igényelhetik, amelyek, kkv-nak vagy mikrovállalkozásnak minősülnek. A költségek nagyon kedvezőek, hiszen a kezelési költség: 0 Ft, a rendelkezésre tartási jutalék: 0 Ft, az előtörlesztési jutalék: 0 Ft, a szerződésmódosítás díja: 0 Ft. A hitelrész kamata végig fix, évente egy százalékos! Milyen kondíciókkal vehető fel? A saját forrás legalább 10 százalékos, a vissza nem térítendő támogatás 40 százalékos lehet. A projekt teljes költségének a fele pedig az egy százalékos kamatú, legfeljebb 8 éves futamidejű hitelből finanszírozható. Fontos, hogy az igényelhető kölcsön összegének meg kell haladnia a vissza nem térítendő támogatás összegét. Mekkora az igényelhető támogatás összege? A vissza nem térítendő támogatás összege: minimum 1 millió Ft, maximum 24 millió Ft, ha mind a két célterületet egyaránt érintő támogatási kérelemről van szó. Mekkora az igényelhető kölcsön összege? A kölcsön összege: minimum 1,25 millió Ft, maximum 37,5 millió Ft lehet, utóbbi csak akkor, ha mind a két célterületet egyaránt érintő támogatási kérelemről van szó. Fontos, hogy a kölcsön összege meg kell haladja a vissza nem térítendő támogatás összegét! Mekkora projektek támogathatók? A fentiekből következően a minimális projektköltség tehát akár mindössze 1+1,25+0,25 millió, azaz 2,5 millió forint is lehet. A támogatást maximálisan kihasználni 60 milliós projektösszeggel lehet, azaz 24 milliós támogatás, 30 millió kölcsön és 6 milliós saját erő mellett. Igaz kölcsönből akár 37,5 milliót is fel lehet venni (a támogatás viszont nem lehet több 24 milliónál) így – a tíz százalékos saját erős nem túlzottan (6,83 millióra) növelve – a projekt 68 millió forint feletti is lehet. Mennyi a rendelkezésre tartási idő? A rendelkezésre tartási idő a projekt fizikai befejezésétől számított legfeljebb 12 hónap, de nem lehet több, mint a Kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 36 hónap. Mennyi a türelmi idő? Türelmi idő: A rendelkezésre tartási idő végétől számított legfeljebb 6 hónap, de legfeljebb a szerződéskötéstől számított 42 hónap. Mennyi lehet a projekt hossza? Fontos az is, hogy a projektet legfeljebb 24 hónap alatt be kell fejezni, illetve a 8 évnyi futamidő a szerződéskötéstől számítódik.

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.