A budapesti ingatlanok átlépték a 600 ezres négyzetméterárat

Ingatlan2018. aug. 16.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Sokkal nagyobb, 30-100 százalékkal nagyobb a kereslet a klímás panel- és téglalakások iránt. A légkondicionáló pedig egyre elterjedtebb, 2016-ban az eladásra kínált budapesti lakások alig több mint 18 százalékát hirdették klímásként, az idén ez az arány 23 százalékra nőtt. A klímás fővárosi panellakások ára is jelentősen emelkedett a kínálati piacon: az idén augusztusban az átlagos négyzetméteráruk 496 ezer forintnál járt, ami több mint 30 százalékos drágulás jelent éves szinten.

Az idén több melegrekord is megdőlt, az időjárás pedig a lakáspiacra is hatással van, a klímás lakások ugyanis sokkal keresettebbek - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely az eladásra kínált, légkondicionálóval felszerelt fővárosi panel- és téglalakások piacát vizsgálta.

100 százalékos különbségek is vannak

Az ingatlan.com elemzése szerint az idén meghirdetett eladó klímás panellakásoknál az egy hirdetésre jutó érdeklődők száma minimum 30-50 százalékkal magasabb, mint az azonos városrészben lévő klíma nélküli lakások esetében, de van, ahol háromszoros, négyszeres a szorzó. Az egyik legnagyobb kínálattal rendelkező XI. kerületen belül Őrmezőn például 30 százalékkal, a kelenföldi lakótelepen 80 százalékkal, Gazdagréten pedig több mint 100 százalékkal nagyobb volt a klímás panellakások iránti érdeklődés. A téglalakások esetében is jelentősek a különbségek: a lágymányosi városrészben szintén 100 százalékos fölényben voltak a légkondicionálóval ellátott lakások, a XIII. kerületben Angyalföldön vagy éppen azújlipótvárosi téglalakások esetében is 60-100 százalékkal nagyobb az egy hirdetésre jutó érdeklődések száma a klímás lakások esetében.

Több a klímás lakás - jelentős áremelkedés

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy a fővárosban növekszik a klímás lakások aránya. A 2016-ban eladásra hirdetett budapesti lakásoknak alig több mint 18 százalékában tüntették fel az eladók, hogy van légkondicionáló, 2017-ban már 21 százalék felett volt a részesedésük, az idén pedig már 23 százaléknál járt ez az arány. Tehát 2016-ban körülbelül minden hatodik meghirdetett lakásban volt klíma, az idén már majdnem minden negyedik lakásra volt igaz.

Az elemzés szerint a Budapesten az eladásra kínált lakások átlagos négyzetméterára augusztus elején több mint 610 ezer forint volt, ami 21 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

A légkondicionált és a klíma nélküli lakások ára közötti eltérés akár 15 százalékos lehet. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, a klímás lakások magasabb ára nem csak ennek a berendezésnek köszönhető. Sok esetben ezek a lakások energetikai és műszaki felszereltsége jóval meghaladhatja a hagyományos lakások szintjét. A klímás panelek egyébként drágábbak lettek, idén augusztusban az átlagos négyzetméteráruk 496 ezer forintra rúgott, ez pedig 32 százalékos drágulásnak felel meg. Az ingatlan.com szakértője szerint a klíma beszerelése mindenképpen értéknövelő tényező és jó eséllyel a beruházás megtérül, mivel érvényesíthető az eladási árban a légkondicionálóhoz kötődő kiadás. A legkorszerűbb, úgynevezett hőszivattyús légkondicionálók pedig nem csak a lakás hűtésére, hanem fűtésére is alkalmasak lehetnek, ráadásul akár alacsonyabb költséggel fűthető velük a lakás. Hozzátette:

Az utóbbi években látható lakáspiaci trendek pedig azt mutatják, hogy nem csak a klíma beszerelése, hanem egy kisebb-nagyobb felújítás, a fűtési rendszer korszerűsítése is kelendőbbé teszi a lakásokat. Sok vásárló ugyanis nem akar foglalkozni a felújítással, a berendezések beüzemelésével, részben a szakemberhiány miatt, ezért inkább eleve a jobban felszerelt lakásokat keresik, és ezért hajlandók magasabb árat is kifizetni.