Napfény, tenger és műtét, azaz az egészségügyi turizmus virágzása - Magyarország is a legjobbak térképén

Hírek2018. aug 5.Növekedés.hu

Egyre több ember fekszik kés alá külföldön, ami új szintekre emeli az orvoslást és a turizmust is. A fogorvoslással mi magyarok is fenn vagyunk a világ legjobb helyei között.  Zabok egy kis falucska Horvátországban, ahova évente több ezer páciens látogat el egész Európából és a Közel-Keletről, hogy csípő- vagy térdprotézis műtéteken essenek át a Szent Katalin Kórházban, ami kifejezetten ortopédiára specializálódott. Valaki azért megy, mert országában nem biztosítanak ilyen szintű ellátást, mások azért, hogy elkerüljék a hosszú várólistát a közegészségügyi kórházaknál, vagy éppen országában a privát egészségügy túl sokat számítana fel a műtétért. Mindenesetre Horvátország az egyik legkedveltebb egészségügyi turisztikai célpont. De például Barbados a lombikbébi programjairól híres, a nemátalakító műtéteket Bangkokban csinálják a legjobban, Magyarországra leginkább fogorvoshoz jönnek a külföldiek, Törökországba pedig hajbeültetésre. Nehéz pontos számot mondani, hogy mekkora az iparág, hiszen minden ország maga határozza meg, mi is számít bele az egészségügyi turizmusba. Például vannak olyan nemzeti statiszták, amelyek már egy wellness szálloda látogatását is egészségügyi turizmusba sorolják, illetve azt is, ha valaki megbetegszik nyaralás közben és ellátásra szorul. Az Allied Market Research, kutató cég becslése szerint

2016-ban 61 milliárd dollár forgalom keletkezett ebben az iparágban. 
De Keith Pollard a LaingBuisson, kifejezetten az egészségügyi turizmust kutató cég vezetője szerint az ipar ennél sokkal kisebb, olyan 10- 15 milliárd dollár körül mozog. Egyre több ember hajlandó kifizetni az útiköltséget, hogy olyan ellátást kapjon, amelyet otthon nem kaphat meg vagy csak sokkal olcsóbban. Például egy szívbillentyű műtét Németországban 30000 euró, de a szomszédos Ausztriában mindössze csak a fele.
Egy csípő műtét 12000 euró Nagy Britanniában, míg Lengyelországban csak 4725 euró.
Az egyre növekő iparágra a kormányok is felfigyeltek és próbálják segíteni a növekvő igényt. Dél-Korea, Malajzia és Dubai kormánya is fektetett már olyan kórházakba, amelyek kifejezetten a jól fizető külföldieknek készült.  Pollard azt is elmondta, hogy
a lombikbébi programok az egyik legsikeresebb és legdinamikusabban fejlődő ágazat az egészségügyi turizmusban, 
mert rengeteg fejlett országban nagyon szabályozott az ingyenes program. Persze az egészségügyi turizmusban azért kérdés is akad bőven. Sokan, akik úgy döntenek külföldön fekszenek kés alá, nem kapnak semmilyen megbízható információt a kórházról vagy az ott dolgozó orvosokról, valójában az internet alapján döntenek. Ha valami esetleg rosszul sülne el nehezebb vagy szinte lehetetlen reklamálni. De már vannak cégek, akik felismerték a problémát és közvetítőként működnek a páciensek és a kórházak között, amiért természetesen pénzt is kapnak. Nehezíti az egészségturizmust a különböző valutaárfolyamok okozta ciklikusság, amely akár vissza is rettentheti a jövendő pácienseket. 
Újabban már nem csak a páciensek utaznak az orvosokhoz, hanem viszont is. 
Egyre több orvos - természetesen a megfelelő díjazásért megy helybe, és vállal más országban magánbeavatkozást. Egy dolog biztos: az egészségügy egyre mobilabb lesz, amit érdemes célzott támogatást biztosító kormányzati programokkal kihasználni. (via: The Economist)

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.