Összefogás a gyors hitelügyintézésért

Ingatlan2020. okt. 27.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A lakáshitelezési és az online ingatlanhirdetési piac két meghatározó szereplőjének együttműködése a jövőben még gyorsabbá, egyszerűbbé és kényelmesebbé teszi a hiteligénylés folyamatát. Az új megoldással már az ideális otthon megtalálása közben online felmérhető a hitelképesség, majd lényegében csak a szerződések aláírása miatt kell a bankfiókba menni. Az ingatlan.com-on elérhető szolgáltatással a portál arra törekszik, hogy az ingatlanvásárlással kapcsolatban a lehető legtöbb intéznivalót egy helyen lehessen megtenni, az OTP Bank pedig a digitális ügyintézés iránt egyre növekvő ügyféligényt elégíti ki.

Az OTP Bank friss kutatása szerint a koronavírus-járvány felgyorsította a digitális banki megoldások elterjedését. Százból hat megkérdezett ebben az időszakban kezdte használni az internetbankot, a régóta online bankolók harmada pedig gyakrabban látogatja az online felületet, mint a járványt megelőzően. Arra a kérdésre, hogy a jövőben is igénybe veszi-e ezt a szolgáltatást, a válaszadók 70 százaléka felelt igennel, a mobilbanki applikációknál még nagyobb, 94 százalék volt ez az arány. Ezzel párhuzamosan összességében csökkent a fióklátogatások száma is, a banki ügyfelek mindössze ötöde kereste fel bankját a járvány kitörése óta.

Az egyre növekvő igényre reagálva alakította ki együttműködését az OTP Bank és az ingatlan.com, az online ingatlanhirdetési piac legnagyobb szereplője. Az ingatlan.com Hitelintéző nevű szolgáltatásával igyekszik megkönnyíti az ingatlanvásárlást, hiszen már a nézelődés fázisában megmutatja az oldalra látogatóknak, mekkora hitellel, támogatással számolhatnak. Ehhez a szolgáltatáshoz csatlakozott most pénzügyi partnerként az OTP Bank. A két cég együttműködése keretében az ügyfelek a magyar piacon eddig nem elérhető szolgáltatáscsomagot vehetnek igénybe. Az ingatlanvásárlók számára az online hiteligénylés ugyanis még egyszerűbb, gyorsabb és kényelmesebb lehet: csökkennek ugyanis az adminisztrációs terhek, időt és energiát takaríthatnak meg az ingatlanvásárlók.

Ez az együttműködés az ingatlan.com történetében is mérföldkőnek tekinthető. Számunkra is elsődleges, hogy az ügyfeleinknek teljes körű szolgáltatást legyünk képesek biztosítani. Az OTP Bank pedig jó partnernek bizonyult ebben. A lakásvásárlás szinte teljes folyamatát lefedjük ezzel az új szolgáltatással, az ingatlankereséstől egészen az adásvételig

mondta Radimeczky Géza, money.hu ügyvezető igazgatója és az ingatlan.com igazgatósági tagja.

Jól követhető, hogy az ügyfelek egyre inkább igénylik az online megoldásokat a pénzügyi termékek piacán is. A most elindított újítás lényege, hogy már az ingatlan.com felületén elindíthatják az ügyfelek az online kalkulációt és érdeklődést, majd az egyedi mobilbankári szolgáltatásunk segítségével szinte teljesen ki tudjuk váltani a fióki ügyintézést. Csökken a papíralapú adminisztráció, kényelmesebbé válik az ügyintézés. A kalkulációk pontosságát mutatja, hogy a felületen a kalkulátor által számított hitelösszeget magas százalékban meg is kapják az igénylők

mondta Liktor Nóra, az OTP Bank ingatlanhitel folyamatokért felelős vezetője.

Hogyan működik? 

A szolgáltatás igénybevételéhez csak néhány egyszerű lépést kell megtenniük a lakásvásárlóknak. Az ingatlan.com online felületén böngésző felhasználók megnyitják a kiválasztott lakóingatlan hirdetését, és belépnek az alapadatok alatt található Hitelintéző funkcióba. Ez a szolgáltatás becsüli meg, hogy az érdeklődő által megadott adatai alapján, hogy mennyiért vehet lakást, mekkora hitelt vehet fel és milyen összegű támogatásra jogosult. A kitöltés után egyébként a Hitelintéző minden megtekintett ingatlan esetében megjelenik, azaz új adatok megadása nélkül egyből látható, hogy az adott ingatlan belefér-e a keretbe.

Ezt követően már csak ki kell tölteni a felugró adatlapot, amely alapján, ha megfelelnek a hiteligénylés feltételeinek, kapnak az OTP Banktól egy, az igényeikre szabott ajánlatot. Az ajánlat elfogadásával néhány kattintással elindítják a hitelügyintézés folyamatát az OTP Bank mobilbankárainak segítségével. 

A Hitelintézőt kitöltők közül egyébként a legtöbben Budapesten keresnek ingatlant, utána jön Pest, Fejér és Veszprém megye, jellemzően pedig házakat néznek, bár a ház és a lakás iránt érdeklődők között minimális a különbség. A házak esetén átlagosan 149 négyzetméteresekre, míg a lakások esetében a 60 négyzetméteresekre keresnek az érdeklődők.

Házhoz mennek az OTP Bank mobilbankárai

Az OTP Bank több mint 60 munkatárssal működő, az ország minden pontján elérhető mobilbankár szolgáltatása azoknak nyújt segítséget, akik szükségesnek tartják a személyes konzultációt és a kapcsolattartást a bank szakértőivel, de nem szeretnének több alkalommal bankfiókba látogatni. 

Az ingatlan.com felületén az OTP Bank ajánlatát elfogadó ügyfeleket az OTP Bank mobilbankár kollégái megkeresik, így az ügyfelek a saját otthonukban vagy akár egy kávézóban is “fogadhatják” a mobilbankárt, intézhetik hitelkérelmüket. Az OTP Bank mobilbankárai teljes körű szakmai támogatást tudnak nyújtani a hitelfelvétel előkészítésében, a folyamat gördülékeny végig vitelében. A kényelmi szolgáltatás előnye, hogy a hitelfelvevőknek csak a folyamat utolsó fázisában, a szerződés aláírásakor kell személyesen felkeresniük a bankfiókot. A szolgáltatás népszerűségét mutatja, hogy az újonnan folyósított lakáshitelek és jelzáloghitelek teljes volumenében már 25 százalékos a mobilbankár-hálózat részaránya. 

Az OTP felméréséről

Az adatfelvétel online kérdőíves felmérés keretében, az NRC NetPanel, Magyarország legnagyobb kutatási panelének segítségével történt 2020 áprilisában. Az általános célcsoport 18-70 éves bankhasználók, a mintanagyság 1000 fő volt.