Rekordösszegért kelt el a világ legkorábbi héber Bibliája

Hírek2023. máj. 18.MTI

A legkorábbi ismert héber Biblia 38,1 millió dollárért (13 milliárd forint) kelt el a Sotheby's New York-i aukcióján  - jelentette az izraeli média csütörtökön.

A Codex Sassoon, a héber Biblia legkorábbi ismert példánya leütési ára a valaha zsidó kéziratért fizetett legmagasabb összeg. Alfred Moses amerikai diplomata vásárolta meg, és a Tel-Avivban működő Anu nevű, korábban Diaszpóra Múzeumnak nevezett intézménynek adományozta.

Az 1100 éves kódexet korábban ebben a múzeumban is kiállították egy hétre a nagyközönség számára egy nemzetközi bemutatókörút részeként. Az értékes műtárgyat a Zsidó Nép Múzeuma Amerikai Barátai nevű szervezet számára vette meg az adomámyozó, és ezért az várhatóan visszatér Tel-Avivba, ám már az állandó kiállítás részeként. Az aukción mindössze néhány percig tartott a licitálás, noha számos országból érkeztek ajánlattevők.A Sassoon-kódex a világ jelenleg ismert legrégebbi, héber nyelvű, csaknem a teljes szöveget tartalmazó, kézzel írt Bibliája, amely az Ószövetség könyveit tartalmazza.

A kódexet egyik korábbi tulajdonosáról, David Solomon Sassoonról nevezték el, aki 1929-ben szerezte meg magángyűjteménye, a világ legnagyobb huszadik századi judaisztikai és hebraisztikai kollekciója számára.

A Sotheby's közlése szerint az eddigi tulajdonos, Jacqui Safra műgyűjtő a közelmúltban elvégeztette a műtárgy szénizotópos kormeghatározását, amely megerősítette, hogy régebbi az Aleppó-kódexnél és a Leningrádi kódexnél, a két másik hasonló, jelentős korai héber Bibliánál.  

A kódexet a tudományos vizsgálatok alapján a 9. század végén vagy a 10. század elején írták, és a Bibliának csaknem a teljes szövegét tartalmazza. A valaha talált legrégebbi bibliai szövegek-szövegrészeket 1947-ben, a Holt-tenger melletti Kumránban fedezték fel, és az i. e. harmadik-első században készültek.