A Harvard professzora szerint ezeket a stratégiákat érdemes alkalmazni, ha magasabb fizetést szeretnénk

HR2019. máj. 8.Növekedés.hu

Michael Wheeler, a Harvard Business School professzora – aki tárgyalástechnikát tanít – szerint akár veleszületett tárgyaló valaki, akár nem, a következő 6 tanácsot mindenképp érdemes megfogadni, ha fizetésemelés a cél.

1. Ne csak a pénzre fókuszáljunk 

Érdemes sorra venni a juttatások egyéb formáit is, mivel nem csak a pénz az egyetlen kompenzáció a munkavégzésért cserébe: bónuszok, juttatások, cafeteria, magasabb pozíció, nagyobb rugalmasság a munkavégzés helyszínét illetően, több szabadidő – csak hogy párat említsünk. Wheeler továbbá azt tanácsolja, hogy mindig legyen határozott elképzelése a munkavállalónak arról, mi az, amiben kompromisszumképes és mi az, amiben nem, hosszú és rövidtávon egyaránt.

2. Vegyük számításba a másik fél nézőpontját

A professzor tanácsa így szól: bár fontos, hogy képviselni tudjuk a magunk érdekeit, de ahhoz, hogy ezt hatékonyan tegyük, muszáj a főnök nézőpontját is mérlegelni. Wheeler szerint túl sok ember esik abba a hibába, hogy egy szituációt csak a saját szemszögéből vizsgál meg.

3. Készüljünk fel a nemleges válaszra is

Wheeler úgy véli, hogy bár természetesen beleegyezésre számítunk, fel kell készülni az elutasításra is. Érdemes sorra venni, mi lehet az, amiért a főnök esetleg visszautasítaná a kérést, és készüljünk határozott, de nem agresszív indoklással.

4. Stratégiailag jól időzítsük a beszélgetést

A professzor szerint alaposan meg kell fontolni, mikorra időzítünk egy ilyen beszélgetést, mivel sok minden múlhat azon, milyen hangulatban találjuk éppen a főnökünket. A hétfő reggeli időpont valószínűleg az egyik legrosszabb alkalom a tárgyalásra és a péntek délután sem túl megfelelő, ilyenkor már mindenkinek a hétvégén jár az esze.

5. Tűzzünk ki minél nagyobb célt 

Célszerű utánanézni, hogy milyen tartományban mozoghat a fizetés a hasonló munkakörben és pozícióban dolgozókhoz képest, így könnyebben meg lehet indokolni, miért kellene a fizetésnek a felsőbb tartomány értékéhez közelíteni. Wheeler szerint az sem baj, ha elsőre elrugaszkodottnak tűnik a fizetésemelési igény, a lényeg, hogy alá tudjuk támasztani, hogy kiérdemeltük.

6. Mindig törekedjünk az egyensúlyra

A magabiztosság és a praktikus hozzáállás közötti egyensúly elengedhetetlen egy sikeres tárgyaláshoz. A megbeszélés során nem árt az óvatosság, lelkesnek kell lenni anélkül, hogy túlságosan mohónak tűnnénk. A professzor továbbá azt is megjegyzi, hogy a főnök sokkal inkább hajlandó lesz támogatni valakit, akivel jó viszonyt ápol, de még ebben az esetben is fontos az egyensúly: álljunk ki magunkért, de tudjuk, hol a határ.